Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КСНС за корупцията завърши без заключителен документ

| обновено на 08.04.19 в 18:44
Снимка: БГНЕС

Заседанието на КСНС, което беше посветено на борбата с корупцията по високите етажи, завърши без обща декларация.

В своето изявление президентът Румен Радев направи следните изводи:

"Разминаване в нашата оценка за ефективността на Антикорупционната комисия, разминаване в нашата оценка доколко Народното събрание осъществява ефективен контрол, реален контрол върху работата на тази комисия, разминаване в оценката ни за ефективността на нормативната база, която, според мен, не предполага ефективно противодействие на корупцията по високите етажи на властта, поради, на първо място, нарушаване на институционалния баланс при назначаване на ръководството на Антикорупционната комисия и пасивни методи за борба с корупция, които се фокусират основно върху проверка на декларации и очакване на сигнали. Поради ограничен обхват на проверката на свързани лица, поради ограничен времеви обхват на проверки след освобождаване от длъжността".

Според държавния глава последните разкрития ясно демонстрират, че има съществени несъвършенства в други закони и в тяхното прилагане, които създават условия за проява на корупционни практики".

Решенията, които е предложил Румен Радев, са:

"Първо, Народното събрание да разгледа и приеме нов Закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. НС да създаде временна комисия за проверка на дейността на КПКОНПИ, която да предложи кадрови и организационни решения. На следващо място, оправомощените органи да извършват в кратък срок пълна проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица на висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. И последно, изпълнителната и законодателната власт да предложат и приемат законодателен пакет, насочен към ограничаване на условията за генериране на корупция".

Президентът Румен Радев призна, че не е имал намерение да свиква КСНС по тази тема, но:

"Институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията и, когато избухна "апартаментгейт", вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем и този проблем касае националната сигурност". 

Само от БСП са одобрили предложената от президента декларация и затова няма заключителен документ от заседанието, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова

"В декларацията пишеше, че корупцията е огромен проблем, че държавата бездейства. Президентът предложи промени в закона или нов закон, анкетна комисия, която да разследва засегнатите от "апартаментгейт" и т.н. Всичко това беше отхвърлено от премиера и от управляващите и не се стигна до декларация. Като общо заключение бих казала, че бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти".

Предложението на социалистите за налагане на съдебен контрол върху актовете на Прокуратурата също е било отхвърлено:

"По отношение на предложението ми за промяна в правомощията на Прокуратурата ми беше отговорено, че по този начин, налагайки съдебен контрол, ще бъдат затормозени съдиите, които са против, тъй като имат и без това много работа".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, обясни, че докладът на президента е пратен в последния момент. Част от текстовете са покривали приети до момента решения. Дариткова отрече управляващите да са бламирали държавния глава:

"Категорично ние нямаше да се явим на този Консултативен съвет, ако имахме намерение да бламираме президента, защото има ясно изискване за кворум за провеждането на такива консултативни съвети, а кворумът зависи от присъствието на управляващото мнозинство. Наистина искахме да чуем и да обединим някакви усилия около мерки, които да върнат вярата на българското общество в институциите". 

Според лидера на партия "Воля – българските родолюбци" Веселин Марешки Съветът не е бил особено ефективен: 

"Това е един грозен опит президентската институция да бъде употребена като на пиар фирма БСП, а самия президент – като личен пиар консултант на Корнелия Нинова. Това не доведе до никакви съществени резултати".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов нарече провеждащия се Консултативен съвет при президента "политическо мероприятие":

„Политическо мероприятие и нищо друго, но все пак президентът има право на инициативи, на провали, на успехи, на всичко. Негова си работа, президентска“.

Симеонов отхвърли идеята на БСП за нов антикорупционен закон и нарече "изтъркана практика" по всеки нашумял въпрос да се лъже обществото за необходимостта от нов закон. 

Изявленията на политиците можете да чуете от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Пуснаха от ареста журналиста Димитър Стоянов

Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинения на разследващия журналист Димитър Стоянов. Той ще отговаря за закана за убийство с боен пистолет. В рамките на разследването срещу него са били извършени претърсвания в дома му, където са иззети 2 броя бойни пистолети и карабина. Има указание да бъде направена експертиза на откритото, съобщи..

публикувано на 23.04.24 в 19:54

Държавният департамент на САЩ: България продължава има проблем с опазването на човешките права

България продължава да страда от сериозни проблеми с опазването на човешките права, констатира в доклада си за миналата година Държавният департамент на Съединените щати. Според авторите на доклада са налице достоверни сведения за мъчения и жестоко отношение към граждани от страна на държавни органи, сериозни проблеми с независимостта на..

публикувано на 23.04.24 в 19:46
Снимката е илюстративна - противопожарен хеликоптер потушава горски пожар в Гърция.

Голям горски пожар на о. Крит до военноморската база на НАТО

Голям горски пожар гори до военноморската база на НАТО - Суда на остров Крит. Евакуираха училища и военната болница. Максимални усилия полагат пожарникари и военни части за овладяване на пожара до военноморската база. По нареждане на Гражданска защита евакуираха детски градини, училище и пациентите от военната болница към базата. Не се допуска..

публикувано на 23.04.24 в 19:36

Комисия в НС прие промените в Закона за висшето образование

Парламентарната ресорна комисия прие промените в Закона за висшето образование, които ще позволят на хората с предоставена временна закрила у нас да продължат образованието си във висши училища. Според промените, те ще кандидатстват и учат при облекчени условия. По данни на Държавната агенция за бежанците, децата с предоставена временна..

публикувано на 23.04.24 в 19:33

Ружа Райчева: Кабинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното

" Служебният кабинет не е безпартиен. Но в него няма влияние само една партия ". Такова мнение изказа пред БНР политологът Ружа Райчева. Тя прогнозира още, че к абинетът "Главчев" ще се задържи по-дълго от очакваното. Сходна позиция изрази и политологът Иван Начев, според когото още при формирането на кабинета е станало ясно,че може да го..

публикувано на 23.04.24 в 19:25
Диан Червенкондев

112 782 187 лева са постъпили във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

От декември 2023 до март 2024 година във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол, съобщи в т. нар. парламентарна комисия "Лукойл" председателят на Фонда Диан Червенкондев. Вносът на руски петрол е спрян, като през декември този внос е бил със "затихващи..

публикувано на 23.04.24 в 18:57

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16. Това каза служебният министър Атанас Запрянов. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойде у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., добави Запрянов: Тагарев: Работи се интензивно по инфраструктурата за Ф-16 "Два самолета ще ни бъдат..

публикувано на 23.04.24 в 18:39