Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Пламен Мирянов-младши:

„Артекс“ ще обжалва решението за спиране на строежа „Златен век“

Оказа се, че улицата диктува решенията на Министерския съвет, каза управителят на фирмата

3
Арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“
Снимка: Ани Петрова

Ще обжалваме решението за спиране на строежа „Златен век“, съобщи пред БНР арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“.    

„Ние сме уверени в нашата правота и в това, че имаме законни строителни книжа, както и действащо разрешение за строеж. Старо римско правило е – когато общественото мнение влезе през вратата на съда, правосъдието излиза през прозореца на съдебната зала. Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България“, каза арх. Мирянов в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

„Оказа се, че улицата, протестите диктуват решенията, които взема Министерският съвет и министър-председателят. Това е единственият начин да си обясня факта, че и ние не бяхме поканени на срещата вчера. Втори ден чакам отговор от тях“, добави управителят на фирма „Артекс инженеринг“.

"Езикът на омразата е далеч по-чуваем от езика на правото в случая", подчерта той и добави: "Дори да се измислят нови закони в следващите дни, за да докажат правотата на хората и институциите, които ни обвиняват, ние имаме право да поискаме ново разрешение за строежа и тогава отново ще приложим и ще действа подробният устройствен план от 1996 г. за 34-етажна сграда. Подробният устройствен план е приложен с изливането на фундамента, който е факт преди 19 ноември 2017 г.".

"В крайна сметка цената ще се плати не от лицата, издали незаконосъобразни актове, а от българския данъкоплатец. Това справедливо ли е", попита арх. Мирянов. Той отрече категорично да е имало натиск от страна на фирмата върху арх. Здравко Здравков. "Имало е натиск от страна на правителството към ДНСК", отговори той.

„Няма как в днешно време една такава сграда от такова естество, с такива размери и инвестиции да бъде незаконна“, отбеляза Ива Милова, която се занимава със строителен надзор. По думите ѝ, в последните 2 години, откакто е започнал строежът на „Златен век“, това е един от най-проверяваните строителни обекти в София. Тя подчерта, че все още не им е връчена заповед за спиране на обекта. 

Според нея констатираното нарушение, че надзорът се изпълнява едновременно от възложителя, е несериозно, защото то касае давностен период от 6 месеца през 2017 г. 

„Когато „Артекс“ внесе молбата за презаверка на разрешението за строеж, в този момент в Народното събрание вече беше внесен проектозакон за изменение. В тази поправка тези изменения са неблагоприятни както за „Артекс“, така може би за всички разрешителни режими в София, тъй като се въвежда рестрикция в броя на презаверките. В тази поправка попадат всички заварени случаи. Ние не сме с ретроактивно действие“.

Поправките в ЗУТ нямат обратно действие, освен ако не е упоменато изрично в преходните и заключителни разпоредби, заяви арх. Борислав Игнатов – председател на Камарата на архитектите в България.

„Тук не е упоменато, но тук трябва да се разгледа и възможността, която е абсолютно реална, че това е заварен случай, който в момента действа, т.е. не е старо разрешение, което изведнъж се подновява. При този проект прави впечатление, че на няколко места във времето назад сроковете се хващат за 1-2 дни“, обясни той. По думите му, в момента по българското законодателство не е ясно кой носи отговорност за нанесени щети, когато са издадени неправомерни актове и има нарушения.

Арх. Игнатов подчерта, че нарушенията, констатирани от ДНСК при небостъргача, са технологични: „Тези неща се отстраняват за няколко дни и са обща практика в строителството и проектирането. Те не са нещо фатално. Сега цялата сграда се обявява за незаконна“.

Крайно време е Законът за устройство на територията да бъде преразгледан кардинално и на негово място да бъде прието ново съвременно законодателство във вид на кодекс, категоричен бе арх. Игнатов. Според него случаят „Артекс“ е болезнен както за бранша, така и за цялото общество. „Такъв тип казуси произтичат от неуредиците в законодателството“, смята той. 

Арх. Марин Бакалов – бивш председател на Камарата на инженерите - консултанти, се съгласи с мнението на арх. Игнатов и каза: „Работим по неотложни промени в закона, които биха премахнали подобни казуси като този. В момента няма ясна отговорност кой отговаря за обекта. Хаосът е пълен. Когато се получава размиване на отговорността, нещата се объркват“.

Интервютата чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивш говорител на Владимир Путин го сравни с Уинстън Чърчил

Бивш говорител на руския президент Владимир Путин го сравни с  Уинстън Чърчил след изборната му победа в интервю за "Скай нюз".  Сергей Марков призна, че Путин е по-малко популярен от 87-те процента, с които бе избран, но идеята, която той въплъщава, е популярна в Русия. Въпреки че изборите са широко смятани за фиктивни, Марков каза, че избирателите..

публикувано на 19.03.24 в 03:53

САЩ определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали протести в Куба

Съединените щати определиха като абсурдно твърдението, че са провокирали вчерашните протести в Куба. Причината за демонстрациите е липса на хранителни продукти и режим на тока в различни кубински градове, а според президента Мигел Диас Канел Вашингтон използва недоволството, за да свали комунистическата власт на острова. Според говорител на държавният..

публикувано на 18.03.24 в 22:57

Зоран Миланович не може да участва като кандидат в парламентарните избори на 17 април

Конституционният съд на Хърватия постанови, че президентът Зоран Миланович не може да участва в политическата дейност на нито една политическа партия докато изпълнява задълженията си на държавен глава. Решението съобщи председателят на Конституционния съд Мирослав Шепарович. Миланович насрочи в петък парламентарни избори за 17 април, но часове по-късно..

публикувано на 18.03.24 в 22:44
Жозеп Борел

Борел: Има политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват за Украйна

Има силна политическа воля печалбите от замразените руски активи да се използват в помощ на Украйна, каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той съобщи още, че 30 души са санкционирани заради смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, както и образувания, но не посочи техния брой. Борел..

публикувано на 18.03.24 в 22:17
Президентът на Русия Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин

Западните лидери критикуваха изборната победа на Владимир Путин на президентския вот в Русия и определиха изборите като "нелегитимни и нечестни", а Киев ги нарече "симулация". Същевременно поздравления за изборната победа на руския президент дойдоха от Китай, Индия и Северна Корея.  Нито свободни, нито честни. Така редица западни лидери определиха..

публикувано на 18.03.24 в 22:07
Снимката е илюстративна

Пожар изпепели къща в ромската махала на смолянския квартал "Устово"

Пожар изпепели къща в ромската махала на смолянския квартал "Устово".  Жертви и пострадали няма.    Сигнал за пожара е подаден около 19.00 ч., потвърди старши комисар Цветан Стоилков, зам.-директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  На мястото веднага са пристигнали екипи на пожарната, полицията, Спешна помощ и на..

публикувано на 18.03.24 в 21:40
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израел е решен да постигне военните си цели в Газа

Израел е решен да постигне военните си цели в Газа. Това е заявил Бенямин Нетаняху в първия си разговор от повече от месец с американския президент Джо Байдън, който през последните седмици многократно критикува Нетаняху заради големия брой цивилни жертви и недостига на хуманитарна помощ.  Според изявление на Нетаняху след разговора, той е казал на..

публикувано на 18.03.24 в 21:34