Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев ще поднесе в Бейрут венец пред Мемориала на мъчениците

Президентът Румен Радев по време на визитата си в Ливан.
Снимка: БТА

В Ливан да бъде създаден Български културен център и да има директна въздушна линия между София и Бейрут. Тези въпроси поставиха на среща с президента Румен Радев ливанци, завършили висшето си образование в България.

„Вие сте най-ценната връзка между народа на Ливан и народа на България“ - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към българите в Ливан и ливанците, завършили висшето си образование в България. Благодари им за усилията да има неделно училище за българските деца в Бейрут, както и уточни, че те са поискали да има български културен център:
„От културен център има нужда - въпросът стои на вниманието на Министерство на външните работи за такъв. В момента е въпрос на финансиране“.

Доктор Амал Амро, живяла в България в продължение на 30 години, е сред стотиците ливанци, завършили медицина у нас през 80-те. След това останала на работи в окръжна болница в София, а по-късно се върнала в Ливан. България й липсва:

„Всяка година по два пъти пътувам до там. Когато съм тук също ми домъчнява, защото там са имам приятели и колеги“.
Завършилите у нас ливанци, които често пътуват до България, искат достъп до правни консултации за промените в българското законодателство. Поставят и още един въпрос:

„Имаме нужда и от един директен полет - едно връщане в България ни отнема на нас един ден“.

В последния ден от посещението си в Бейрут президентът Румен Радев ще поднесе венец на Мемориала на мъчениците, където Ливан почита своите герои от борбите за независимост. По-късно Радев ще отпътува за Доха. Утре е срещата на президента с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдатв държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии. Три експлозии са били чути близо до военна база в северозападната част на града. По-рано..

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е "Чужденци навсякъде" и във фокуса попадат темите за миграцията, изгнанието и чуждестранния произход...

публикувано на 19.04.24 в 07:41
Висш съдебен съвет

Гражданският съвет към ВСС обсъжда във Велико Търново последните промени в Конституцията

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се събира във Велико Търново за дискусия по проблемите на практическото прилагане на последните конституционни промени и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата. В периода на обществените консултации, както и в хода на парламентарната процедура за промени в..

публикувано на 19.04.24 в 07:33
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)

Очаква се среща на "Дондуков" 2 за рокадите в служебното правителство

Все още няма отговор на въпроса дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета, предложени от служебния премиер. Румен Радев иска да обсъди с Димитър Главчев реалните мотиви за рокадите в министерството на външните работи и в това на земеделието и ще го покани на среща на "Дондуков" 2 днес. Няма официална..

публикувано на 19.04.24 в 07:30