Борисов от Брюксел: Компромати за политици винаги могат да бъдат изкарани

| обновено на 11.04.19 в 14:19
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

"Компромати могат винаги да бъдат изкарани както за действащи, така и за бъдещи политици", така премиерът Бойко Борисов коментира поисканата му от лидера на НФСБ Валери Симеонов оставка:

“Ще дойде време, то е почти дошло, ще видите, аз от 6-7 кандидати за министри или зам.-министри, в момента, в който вече се спра на него, на другия ден пристига и вика –  знаеш ли, че майка ми или баща ми, или кака ми е направила една сделка – дали няма да се разгледа по оня начин, я, моля ти се, дай да… Аз от този целия спектър политици не знам за кой не може да се изкара каквото и да било“.

Преди ден Симеонов каза: “Когато масово принуждаваш членове от ръководството на твоята партия да подават оставки, в крайна сметка, неизбежно, възниква въпросът и за твоята оставка“.

По-рано пък той направи нови разкрития за луксозен имот, обитаван от министър, който обаче не е декларирал това. Симеонов обаче не посочи име.

Валери Симеонов заяви още, че сигналът до прокуратурата за негови имотни сделки са "клеветнически твърдения" и той ще съди този, който ги разпространява.

Министър-председателят съобщи, че е разговарял с ръководителя на ДНСК след сигнал, че строежът на "Златен век" продължава:

"И сутринта разговарях с него, защото някой ми каза, че строежът на "Златен век" продължава и той ми отговори, че има точни законови срокове, в които всеки един документ, който пуска, за да може след това да бъде защитен държавният интерес в съда и аз не спирам строежи. Моята роля е била да събера няколко замесени институции със свои отговорности в подобен казус. Ние сме правова държава и за не мога да кажа - този строеж го спрете или този не го спирайте“.

На въпрос за неговото доверие в антикорупционната комисия премиерът Бойко Борисов отговори, че този въпрос може да се зададе за много институции:

"Към много институции трябва да се зададе въпросът за доверие. Ние сме правова държава и оставям проверките и това, което се прави, да дадат отговори на въпроси. Тези независими агенции - това е като Висшия съдебен съвет. Политическите партии избират, предлагат и накрая, както е КЕВР, както е КЗК, отивайки даденото лице или КПКОНПИ, или който и да било, заемайки длъжността, той става абсолютно независим. По никакъв начин никой не може да му се меси и не е редно, и аз не съм го правил".

По повод присъствието на бившия лидер на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов като консултант в парламента Борисов заяви, че това не е правилно и добави, че ще поиска от него да промени статута си на нещатен сътрудник:

"Ще го проверя. Не знам за какво му е това. Не може да напуснеш шеф на парламентарна група, депутат, шеф на комисия и след това да оставиш подобен въпрос да витае около легитимността на решението. Бих го нарекъл глупост. Ако иска да ги съветва в парламента, той може да си ги съветва и без договор. Щом излезе, ще говоря с него, но не считам, че е редно".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33