Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Илиева: По-високи заплати са само едно от исканията на медицинските сестри и дори то не е изпълнено

Снимка: БГНЕС

Държавата не трябва да вклинява неразбирателство между лекарите и медицинските сестри, а да изпълни исканията на здравните работници за достойно заплащане и условия на труд. Това заяви в предаването „12+3“ Мая Илиева – една от организаторките на продължаващите протести на медицински сестри.

Протестите няма да бъдат прекратени въпреки обещаните от правителството допълнителни 50 милиона лева за заплати, с които минималното възнаграждение за сестрите ще се вдигне на 950 лева от 1 юни. Исканията на сестрите са за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати, или 1120 лева, както и за конкретна методология за изчисляване. Следващият национален протест на медицинските сестри е насрочен за 15 май.  

„Не ни удовлетворяват, защото изобщо не знаем къде и за какво ще отидат, като предишните 30 млн. Освен това се говори само за болници, а не за всички здравни специалисти, които работят в училища, поликлиники, домове за медико-социални грижи и така нататък“, допълни Илиева.

„Наистина има голямо разделение в заплащането между нас и лекарите, но това е тема на съвсем друг разговор. Не бихме искали да се сравняват заплатите, а просто достойно заплащане на труда ни“, каза Илиева по отношение на изказването на премиера Бойко Борисов, че не иска 50-те милиона да отидат за допълнително материално стимулиране на лекарите.

Илиева допълни, че здравният министър Кирил Ананиев е отказал да покаже на протестиращите работната методология за изчисляването на заплатите им.

„На срещата онзи ден при министър Ананиев той показа изработена методика, но ни я показа отдалеч – вдигна папката с документите. Когато поискахме да я видим, той каза, че не може да ни я предостави, защото ще я развяваме по медиите. Каза, че ще я предостави на работодателите, за да се тества в някои болници. Помолихме го поне да изчете какво включва. Първата точка е, че ще има строг контрол. Втората е да няма дискриминация върху работещите. Другите две точки бяха финансови, като той каза, че за всяка има голяма разработена глава, но ние лично не видяхме методиката“, заяви Илиева. По думите ѝ, Ананиев обещал между 5 и 10 май да има резултати от тестването на методиката.

По отношение на опасността медицински сестри да се откажат от протестите заради увеличаването на възнаграждението им до 950 лева, Мая Илиева каза:  

„Надявам се да останем единни. Целта ни не са само заплатите. Имаме декларация с 9 точки, която не свършва със заплатите. В момента нито една точка не е изпълнена и изобщо не са обсъждани. Надявам се колежките да помислят по-мащабно и да разберат, че искаме цялостна промяна и да не се отказват. На 15 май се надявам да дойдат повече колеги и хора, които да ни подкрепят. Нямаме политически искания и никога не сме имали. Всяка от нас си има предпочитания. За мен лично у нас има две партии – на гражданите и на мафията – и всеки трябва да определи към коя принадлежи“, заяви Мая Илиева – една от организаторките на протестите на медицински сестри.

Цялото интервю с нея чуйте в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК инж. Антон Стефанов.  Аварията по довеждащия водопровод стана тази сутрин край село Хан..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Повече гранични полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска.  "Против" гласуваха председателят на СЕМ..

публикувано на 28.03.24 в 12:49
Първа среща на

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които..

публикувано на 28.03.24 в 12:25