Проверяват и Крум Зарков по аферата "Апартаментгейт"

| обновено на 11.04.19 в 17:50
Крум Зарков
Снимка: БГНЕС

И депутатът от БСП Крум Зарков стана обект на проверка заради аферата "Апартаментгейт". След публикации, че си е купил жилище в центъра на София за 1107 евро за квадратен метър и дворно място, прокуратурата е възложила на Антикорупционната комисия и Приходната агенция да проверят с какви средства е станало това.

Както при другите проверявани, и при Зарков ще се изследва историята по собственици на всеки от закупените имоти, също и на какви цени са придобити и какви са дължимите данъци и такси за тях.

От депутата на БСП ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, а при липса на такова, ще бъде свалена по реда на Закона за кредитните институции, уточняват от държавното обвинение. 

В профила си във Фейсбук Крум Зарков написа:

"Вярвам, че когато те питат, трябва просто да отговориш. Още повече когато няма какво да криеш. Та питат ме цял ден за единственото недвижимо имущество, което притежавам. Отговарям:

Апартамента съм придобил през 2015 г., година преди да вляза в политиката с избора си за член на Изпълнителното бюро на БСП.

В този апартамент живея със семейството си. Друг нямам.

Закупен е за 155 000 евро, а е намерен през обява в интернет. В нотариалния акт е записана точно сумата, за която съм се споразумял с предишния собственик. Нито стотинка повече или по-малко. Цената излиза малко повече от 1100 евро на квадрат, каквито са пазарните цени към онзи момент и съответстват на доста окаяното състояние на сградата.

Парите са всичките мои и на съпругата ми спестявания, плюс спестяванията на нейните и моите родители. Освен тях взехме ипотечен кредит на стойност 65 000 евро. Ще изплащаме този кредит още 20 години, тъй че апартаментът ще е напълно наш към 2039 г.

Имам и една кола. Купена също преди 2016 г. На 8-9 години е вече.

Нямам сметки за деклариране, защото по закон на деклариране подлежат само тези над 10 000 лв. Всичките си сметки да сметна заедно, не мога да ги докарам до толкова.

Нямам проблем да се вдигне банковата ми тайна, тъй като по нея има само движение на заплати. Доходи, извън трудовите, практически не съм имал.

Това са моите отговори".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33