Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове дали австрийски завод замърсява въздуха във Велико Търново

3
Австрийският дървопреработвателен завод, който, според протестиращи, замърсява въздуха
Снимка: Здравка Маслянкова

Граждани на Велико Търново настояват за по-строг контрол на завода на австрийска компания за производство на дървесни плоскости. Производствените мощности са в жилищния квартал „Чолаковци“, а местните хора се оплакват от лош въздух и са притеснени от сечта на големи количества дърва за суровина на завода. Според държавните институции проблем няма.

Темата с въздуха във Велико Търново влезе в предизборната кампания на БСП и Елена Йончева, а при посещението си в старата столица и срещата с гражданите, които се бяха събрали пред дървопреработвателния завод, Йончева заяви, че по данни на Онкологичния център в града за миналата година има 20% увеличение на онкологичните заболявания. „Това е фалшива новина и е недопустимо да се използва за насърчаване на страховете на хората“, коментира управителят на Онкологичния център във Велико Търново д-р Мария Рачева. 

Хората не вярват на Регионалната екологична инспекция, че дървопреработвателният завод не замърсява въздуха във Велико Търново и настояват за контролна станция, чиито показатели да са обществено видни в реално време:

„Проблем е емисиите от вредни вещества, които се изхвърлят в атмосферата на Велико Търново. Другият голям проблем са камарите с дървета.

"Изсичат се гори, въздухът е толкова замърсен, аз съм потресен".

"Лоша миризма, лош въздух, не се диша даже“.  

Това казват протестиращите. Проблемът е поставян няколко пъти на парламентарен контрол, посочи депутатът от БСП Явор Божанков:

„Получихме отговори от министъра на околната среда, че всъщност нарушения не са установени“.

„Правителството и държавните институции неглижират проблема, настояваме за по-строг контрол, но едва ли ще стане“, посочи на срещата си с гражданите и на пресконференция след това говорителят на ПГ на БСП и водач на евролистата на социалистите Елена Йончева:

„Жителите на Велико Търново твърдят, че има подобно замърсяване, че има замърсяване с фини прахови частици. Министерството на околната среда казва, че няма никакъв проблем, че няма замърсяване на въздуха. Истината е по-различна. Онкологичният център във Велико Търново – статистиката е, че само за една година с 20% са се увеличили онкологичните заболявания в града. Хората масово се оплакват от алергии и от респираторни заболявания“.

Че проблем с качеството на въздуха във Велико Търново има, не отрича никой, но е фалшива новина в предизборната кампания, че лошият въздух е довел до 20% увеличение на онкологичните заболявания, посочи за „Хоризонт“ д-р Мария Рачева, управител на Комплексния онкологичен център във Велико Търново:

„Това е като фалшива новина и ако има някакво влияние на това замърсяване на въздуха, независимо от кого е, трябва да гледаме дали са се увеличили бройките на новооткритите болни. Официалните данни за 2017-а и 2018 година ние виждаме не само за града, за цялата Великотърновска област, новооткрити са 231. За 2018 година до 14 ноември новооткритите са много, много по-малко – 139. Това са данните за рака на белия дроб, точно този, който се влияе от замърсения въздух. Аз не мога да разбера защо някои хора си играят със страховете на пациентите“.

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици и различни неорганични и органични вещества водят до респираторни заболявания, но не са единствено и достатъчно условие за предизвикване на рак, посочи още д-р Рачева, която е онколог с 40-годишен стаж. 

Заводът за дървопреработка, от който великотърновци се оплакват за мръсния въздух и непоносимите миризми в крайните квартали, получи в края на миналата година комплексно разрешително за десетократно увеличения си производствен капацитет от екологичното министерство. Задължително трябва да бъде монтирана автоматична станция за контрол на въздуха от инвеститора, посочи инж. Ваня Дикова от Регионалната екологична инспекция: 

„Това предприятие за да извършва дейностите си по комплексното разрешително, то трябва да изгради такава автоматична станция, която да бъде обслужвана от Регионална лаборатория Велико Търново. Тя притежава необходимите квалифицирани експерти, които да участват в обслужването, и резултатите от тези измервания да бъдат на достъп до РИОСВ и до общината в реално време“.

Чуйте целия репортаж в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31