Антикорупционната комисия в НС отложи решението си за председателя на КПКОНПИ

Заседание на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.
Снимка: БГНЕС


В отсъствието на представители на БСП, членовете на Парламентарната комисия за борба с корупцията отложиха решението си по искането на социалистите предсрочно от постовете им да бъдат освободени председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев и заместникът му Антон Славчев. Това стана с пълно единодушие.

Според изказалите се депутати не е редно преди да приключи специалната прокурорска проверка по аферата "Апартаментгейт" народните представители да се произнасят по съществото на искането. Затова ще бъде изпратено писмо до главния прокурор, когато приключат проверките, той да ги запознае с резултатите от тях. Тогава ще бъде поставено на повторно обсъждане искането на социалистите, като председателят на комисията Борис Ячев изрази надежда, че вносителите от БСП ще присъстват лично на обсъждането.

"Свидетели сме на поредица от искания за оставки. Това не е полезно за страната. Руши се доверието във всички институции, не само в Народното събрание. Медиите трябва да помогнете. Не знам дали първоначалната атака срещу Пламен Георгиев е била политическа. В случая двете искания, които разглеждахме, са политически, защото са поискани от една партия. Естествено, че апетитите са (КПКОНПИ) да бъде овладяна", смята Борис Ячев.

Спас Гърневски от ГЕРБ предложи вносителят да бъде задължен да присъства на заседанието в комисия. 

"Трябва да припомним, че тази партия не подкрепи сегашния антикорупционен закон, който беше одобрен от четири други партии. Сега тази политическа сила иска да наложи нов закон срещу подкрепилите стария", заяви Гърневски.

Борис Ячев намекна, че трудно може да бъде мотивирано твърдението на БСП за тежки нарушения в КПКОНПИ, тъй като става въпрос за първи сигнали срещу работата на комисията, а не за системни нарушения.

Подробности чуйте в прикачения файл.


Свързани новини

Кирилов: Отпуската на Пламен Георгиев и промените в антикорупционния закон съвпадат случайно

Правосъдният министър Данаил Кирилов отрече да има връзка между предложението, направено от него в качеството му на председател на правната парламентарна комисия, че освен юрист, и представител на службите да може да оглавява Антикорупционната комисия, и..

публикувано на 10.04.19 в 17:20
Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев

Пламен Георгиев излиза в отпуск до приключване на проверката, разпоредена от Цацаров

Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск до приключване на разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на семейния му апартамент в столичния квартал „Гео Милев“. В изявление, разпространено..

обновено на 04.04.19 в 12:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33