Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният директор на Би Би Си лорд Тони Хол: Настъпи времето на обществените медии

Генералният директор на БНР Александър Велев връчи икона на Свети Георги Победоносец на лорд Тони Хол в рамките на 25-ата Радиоасамблея на EBU в София.
Снимка: Ани Петрова

Дойде времето на обществените медии. Констатацията е на лорд Тони Хол, генерален директор на Би Би Си и президент на Европейския съюз за радио и телевизия. Радиоасамблеята на организацията за първи път се провежда в София. Българското национално радио е домакин на  този ключов медиен форум.

Според лорд Хол предсказанията, че радиото се е изчерпало и с него е свършено, са грешни.

„Прогнозата ми за бъдещето на радиото, наречете го също аудио, е оптимистична. И e много е хубаво, че обсъждаме това тук, в София, в България. Мисля, че имат значение много неща, но най-важно е качеството. Младите искат да знаят какво се случва,  искат забавни програми, записи в интернет. Установих го и в Кралската опера - трябва да направиш продукта възможно най-достъпен, като се придържаш към принципите и качеството.

Освен това, вече разбрахме, че радиото върви по пътя на телевизията. В смисъл, че едни и същи хора искат едни и същи неща, независимо кога и къде се намират. Затова създадохме Би Би Си саундс. Там можете да намерите театрални постановки, новини, забавни предавания, музика. Така че уроците на телевизията са полезни. И все пак има нещо неповторимо в компанията на радиото, в неговата чудесна простота. Можете да създадете такива прекрасни картини с радиото - нещо, за което в телевизията ще трябва да похарчите милиони. Така че радиото е важно и ще продължи да съществува."

Последната и най-добра надежда на Би Би Си - така беше наречен лорд Тони Хол в статия на „Индипендънт“, след като се върна в Би Би Си като генерален директор през 2013-а. Дългогодишният ръководител на новините междувременно успя да реформира и Кралската опера.

Запитан колко е трудно да бъде отстоявана независимостта на обществените медии при съвременната концентрация на пари и власт, лорд Хол отговори:

„Първо, трябва да сме независими в журналистиката, която правим. Независими наистина от всичко. Да събираме колкото е възможно повече гледни точки. Независимостта е абсолютно необходима. Свободата - също. Това е нещо, за което плаща нашата аудитория. Именно затова излъчването ни във Великобритания не е търговски ориентирано.

Второто, което има значение, е креативността. Когато се върнах в Би Би Си,  казах, че искам да обсъждаме най-вече качеството на нашата програма. Имаме ли продукции, които карат хората да говорят за тях, отразяваме ли национални събития, които събуждат у хората усещането за история, забавляваме ли ги, разсмиваме ли ги в трудни моменти?  Мисията ни е да произвеждаме много добра продукция, да правим качествена журналистика“.

Според лорд Хол „фалшивите новини и дезинформацията са сред най-големите предизвикателства, с които се сблъскваме“.

„И не само в медиите, но и от гледна точка на хората, които вярват в демокрацията и  правото да получават достоверна информация. Наскоро разговарях с един от директорите на „Майкрософт“ за  възможните алгоритми в борбата срещу фалшивите новини. В един момент той просто млъкна за секунди и после каза: Знаете ли, в крайна сметка въпросът опира до това да имате хора на мястото на събитието.  С други думи, аудиторията ще вярва на медията, ако вярва на журналиста и ако го вижда на мястото на събитието да говори с най-подходящите хора. Така че трябва да инвестираме в журналистиката. Можем да направим много неща, за да се защитим от фалшивите новини, но и трябва да имаме самочувствието на обществени медии, да кажем на хората:  Ако искате да знаете на кого можете да вярвате, това сме ние."

Сред остроумията за Брекзит в социалните мрежи имаше и шеговита прогноза, че през 3038 година обсъждането в парламента на сделката на Тереза Мей ще бъде древна традиция и вече никой няма да знае как е възникнала. На въпрос как ще се отрази излизането на Великобритания в Евросъюза на Би Би Си и Европейския съвет за радио и телевизия (EBU) и дали пък и медиите не допринесоха за бъркотията, наречена Брекзит, лорд Хол каза:

„Ако все още говорим за това през 3038-а, мога убедено да предскажа, че ще бъда там и ще участвам в дебатите.

От сегашния период, за мен и за Европейския съвет за радио и телевизия беше необикновено как обиколи света новината с председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу и неговия възглас „Ред! Ред!“.

Дебатите за Брекзит са пореден пример за важността на Би Би Си и обществените медии, които показват различните гледни точки, придържайки се към истината. Ще ви дам пример за дилемите, с които се сблъскваме. Наскоро ни попитаха дали можем да дадем трибуна на лидера на опозицията Джеръми Корбин и на премиера Тереза Мей и да представим техните аргументи. Казахме „Не“. Не е достатъчно. Би трябвало да имаме много повече информация за споразумението на Мей, за евентуален нов референдум, за вариантите за оставането в Евросъюза, за излизането и т.н.  Искаха да сведат всичко това до двустранен сблъсък, а става дума за много по-сложен казус. И нашата задача като журналисти е да разясняваме подобни казуси, без да се чувстваме виновни".

Въпросът с финансирането изглежда все по-проблематичен за обществените медии. Средствата намаляват, а изискванията се увеличават. На въпроса възможно ли е да се комбинира обществената роля с пазарните принципи до степен, че те да бъдат водещи, лорд Хол посочи:

„В обществените медии не можем да действаме като акционерно дружество, не се опитваме да продадем нещо на някого. Плаща ни обществото да работим за него - да казваме истината, да бъдем противоотрова срещу дезинформацията, включително да пазим и обогатяваме културата. Освен това имаме мисия и да обединяваме хората в свят, в който чрез социалните медии сме настроени все по-индивидуалистично.

Затова и приех да бъда президент на Европейския съвет за радио и телевизия. Мисля, че трябва да обърнем внимание  както на нашата аудитория, така и на политиците на нуждата от увеличаване, а не намаляване на финансирането на обществените медии. Защото смятам, че сме отговорът на много от днешните важни въпроси. Наистина вярвам, че е дошло времето на обществените медии. От 10, 20, 30 години слушам, че е с тях е свършено. Не, не е. Ние сме отговорът на много проблеми, с които се сблъскват гражданите и обществото“.

Любопитен и изключително успешен в биографията на лорд Тони Хол е периодът му като директор на Кралската опера. В звуковия файл можете да чуете разказа му за този период, както и съветите му към младите журналисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация , дори с риска да пропусне определени..

публикувано на 28.03.24 в 10:31

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо обезпокоително. Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се постигнат големите цели. По думите му смяната на вътрешния министър е поискана още след..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази сутрин. От МВР уточниха, че на място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза,  посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за неуспешен "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това реформата да бъде приключена ". Това коментира пред БНР деканът на Стопанския факултет на Софийския..

публикувано на 28.03.24 в 08:46