Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест в Габрово

Повдигнаха обвинения на трима задържани за вандалство

| обновено на 12.04.19 в 18:20
Снимка: БГНЕС

Пред сградата на Общината в Габрово днес привечер отново се събират протестиращи въпреки силния дъжд. Няма напрежение за разлика от снощи. 

Хората отново отправиха упрек към институциите за създалата се напрегната ситуация в града: „Те се чувстват абсолютно безнаказани след всяко такова своеволие. Държавата – и в частност тук нашата местна управа – отвсякъде е абдикирала. Никаква превенция. Няма начин. Това е пътят“.

По-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че гневът на хората е справедлив и определи като първа задача възстановяването на реда и спокойствието в Габрово.

В социалните мрежи от вчера вървят призиви за масов протест утре следобед.

Сутринта се очаква извънреден брифинг, за който в Габрово ще пристигне министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Достъпът до публикации в социалните мрежи днес е бил блокиран, което е попречило на протестиращите да се организират днес. Съмненията, че демонстрантите ще тръгнат от друго място, не се оправдаха.

Напрежението в Габрово ескалира, след като роми нанесоха побой на продавач в магазин в неделя вечерта.

Вчера вечерта над 1000 души се събраха на пореден протест, който приключи със сблъсъци между органите на реда и демонстранти, които се опитаха да стигнат до ромски къщи в покрайнините на града.  

Три бързи досъдебни производства и едно наказателно производство е образувала прокуратурата в Габрово срещу участници във вандалските прояви при протести в града, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на МВР.

Тримата заподозрени са на 19, 27 и 28 години. Според обвинението те са пречили на полицейски служители да изпълняват задълженията си. Досъдебното производство е за палеж на две едноетажни постройки, в които не е имало хора.

Трима от протестиращите в Габрово бяха арестувани снощи, като преди това жандармерията попречи на недоволните граждани да достигнат до ромските къщи на улица "Батак" в града. Пострадал е журналистически екип. Оператор на местна телевизия е получил аркада на веждата. Оказана му е медицинска помощ в Габровската болница. Масовият граждански протест, предизвикан от побоя, който роми нанесоха на продавач в магазин, продължи близо 4 часа.

В Габрово днес се провежда извънредно заседание на Общинския съвет заради напрежението в града, което продължава трети ден. На него бяха представени мерките, предприети от институциите и от кмета на общината за справяне със ситуацията.

Дали обстановката в града е била подценена в последната една година, откакто жители на Габрово дадоха ясен знак, че има проблеми и те създават напрежение. Това обсъждаха днес общинските съветници с участието на полицията в Габрово. Няколко предложения бяха направени в залата, включително и такива за промени в националното законодателство, след като беше коментирано, че административните наказания и глоби спрямо нарушителите на реда не оказват очаквания ефект. 

За днес е планирана нова протестна акция.

Снощи в града имаше масов граждански протест срещу насилието, който продължи близо 4 часа, като започна от централния площад, а после премина в шествие по улиците.

Гневът на хората избухна, след като трима роми нанесоха побой на продавач в магазин в центъра на Габрово в неделя вечерта. Протестиращите вече се разпръснаха, очаква се утре отново да излязат на протест срещу бездействието на институциите, които, по думите им, не могат да гарантират сигурност на гражданите.

Повече от 1200 души изпълниха след 18 часа в четвъртък централния площад пред сградата на Общината, за да протестират срещу бездействието на институциите, което според хората създава усещането за безнаказаност.

По-рано вчера от Община Габрово беше разпредено събарянето на постройки, предвидени за премахването заради опасенията, че в тях могат да се самонастанят хора. Според протестиращите обаче мерките са закъснели.

С възгласи „Оставка“ и освирквания бяха посрещнати кметът на Габрово Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев, който се опитаха да успокоят напрежението.

„В годините назад има несвършена работа и то най-вече по отношение на обществения ред. Категорично решителни мерки по отношение на обществения ред и сигурност на гражданите ще има – това аз ви го обещавам“, подчерта Дончев.

Полицейското присъствие в града е засилено. Има и части на жандармерията, които следят за реда в Габрово.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Томислав Дончев: Гневът на хората в Габрово е справедлив

„Едно общество, когато няма закони, може да се самоунищожи, което не може да допускаме“. Това заяви на извънреден брифинг в Габрово вицепремиерът Томислав Дончев, който беше специално изпратен в града заради възникналото напрежение. „Не може да..

публикувано на 12.04.19 в 07:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години...

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Освобождаването на Желязков като анти - ГЕРБ и ДПС коалиция, която ще е на всяка цена

По същество актът на оставката на Росен Желязков може да бъде тълкуван като анти - ГЕРБ и ДПС коалиция, която ще бъде на всяка цена.  Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев. Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков...

публикувано на 25.04.24 в 12:37

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12