МВФ: Възстановяването на Венецуела ще отнеме поне десетилетие

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо (вдясно) каза след разговор с президента на Чили Себастиан Пинера в Сантяго, че натискът над режима във Венецуела ще продължи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възстановяването на Венецуела ще отнеме най-малко десетилетие, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ). Финансовата институция прогнозира, че тази година хиперинфлацията ще достигне 10 милиона процента, а безработицата ще надхвърли 44 на сто.

В същото време Съединените щати засилват натиска над режима във Венецуела.

САЩ планират да засилят изолацията на президента на Венецуела Николас Мадуро, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо по време на южноамериканска обиколка, която започна от Чили.

„Съединените щати и техните съюзници няма да прекратят тази борба. Чили, САЩ и 52 държави - партньори ще продължат да подкрепят обикновените хора във Венецуела, които смело се борят за демокрация в своята страна“, каза той.

Помпейо допълни, че е „признателен“ на президента на Чили Себастиан Пинера за приемането на близо 300 000 венецуелци, принудени да избягат от страната си заради дълбоката икономическа криза.

Пинера заяви, че евентуална смяна на режима във Венецуела трябва да стане „по демократичен и мирен път, който изключва намеса с военни средства“.

Над 50 страни признаха за държавен глава на Венецуела лидера на опозицията Хуан Гуайдо, но реалната власт остава в ръцете на Николас Мадуро.