Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инструкторът на космонавти Йосиф Давидов: Рукавишников казваше, че е щастлив да лети с Георги Иванов

Николай Рукавишников и Георги Иванов

През седмицата бяха отбелязани две годишнини, свързани с историята на космонавтиката. На 12 април – 58 г. от първия полет в космоса на Юрий Гагарин, а на 10 април - 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Към тези събития ни връщат спомените на академик Йосиф Давидов, който 28 години работи като инструктор в Центъра за подготовка на космонавти. За това време успява да обучи на оцеляване в екстремални условия около 90 души. Сред тях са българите Георги Иванов, Александър Александров и дубльорът му Красимир Стоянов. Помага и на Юрий Гагарин да се подготвя за втория си неосъществен полет в космоса. Гагарин загива трагично на 27 март 1968 г. при изпитание на изтребител МиГ-15.

Йосиф Давидов също мечтае да стане космонавт. Оказва се обаче, че физическите му данни са неподходящи - прекалено висок ръст от 192 см. Предлагат му работа като изпитател в Центъра за подготовка на космонавти. Приема и оглавява отдела за спасяване и оцеляване в екстремални условия.

„Попаднах в центъра за подготовка на космонавти през 1963г. Там участвах в редица изпитания, тренировки, изследвания. Написал съм 12 книги. През подготовката, с която се занимавах аз и моят отдел за спасяване и оцеляване преминаха, разбира се, и българските космонавти Георги Иванов, Александър Александров и Красимир Стоянов“, заяви Давидов пред кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров.

На 10 април 1979 г. първият български космонавт Георги Иванов полита заедно със съветския си колега Николай Рукавишников към орбиталната станция „Салют“ на борда на космическия кораб „Союз-33“. Заради технически проблем корабът не успява да се скачи със станцията. Взема се решение екипажът да се върне на земята. Тогава отказва да заработи на пълна мощност спирачният двигател, който трябва да убие скоростта на кораба, за да може той да напусне орбита и успешно да се приземи. Възниква реалната опасност космонавтите да се въртят около Земята докато свърши кислородът, след което следва мъчителна смърт от задушаване. Другият вариант е мигновена смърт чрез съзнателно разхерметизиране на кораба. Рукавишников неколкократно казва на Иванов, че ситуацията е критична, на което българският космонавт хладнокръвно отговаря: „Всичко е нормално, командире“. В крайна сметка Рукавишников успява да включи спирачния двигател на пълна мощност и двамата се приземяват, разказва Йосиф Давидов.

„Николай Рукавишников, два пъти герой на Съветския съюз, казваше, че е щастлив, че на борда с него е бил такъв мъжествен, непоколебим и смел човек като военния летец, тогава подполковник, Георги Иванов. „Разбирах, че ако ще приемаме смъртен бой, както се казва, а нещата отиваха натам, ще бъдем заедно и той няма да трепне. Беше прекрасно да зная, че до мен има такъв човек“, спомня си Давидов.

„След това имаше друг полет - на Александър Александров, когото също подготвях. Този полет премина блестящо. Програмата беше изпълнена изцяло. Негов дубльор беше Красимир Стоянов, който в момента оглавява музея на космонавтиката в Камчия. Води занятия в училище „Юрий Гагарин“. Той, разбира се, също е достоен човек, който също можеше да изпълни полет, но както се казва, дубльорът си остана дубльор, а все някой трябва да е първи“.

Най-първият, разбира се, е Юрий Гагарин, който полита в космоса на 12 април 1961 г. на борда на кораба „Восток 1“. Веднъж, докато пътували заедно с автомобил към град Корольов, Йосиф Давидов го попитал дали се е страхувал по време на полета, а Гагарин отговорил: „Страшно беше не по време на полета, защото преди това бях гледал няколко успешни безпилотни старта. Знаех как работят системите. Бях подготвен. Друго беше страшното. Страшно беше тогава, когато се изправих пред морето от възторжени и изумени хора, които гледаха първия човек, завърнал се от космоса“.

Юрий Гагарин много обичал децата и никога не пропускал възможността да общува с тях и още.

„Беше много контактен, много комуникативен. Никога никого не е излъгал. Ако обещаеше нещо и не можеше да го изпълни веднага поради някакви причини, не забравяше и все някога го изпълняваше. Най-често се срещахме, когато беше дубльор на Владимир Комаров. Тренираше във втората кабина на тренажора, който командвах по онова време. Какво да кажа? Показвах му някои грешки, които допускаше. Много бързо схващаше информацията и реагираше на нея“, казва бившият инструктор.

„Такъв си и остана. Светъл руски човек. Много жизнерадостен и обичащ света, обичащ Земята, обичащ всички хора, с които съдбата го срещна. Ще кажа, че планетата Земя също го обичаше. В книгата си „Мигът на космическата ера“ разказвам за Юрий Гагарин от момента на запознанството ни до драматичния финал. Участвах и в операцията по издирването на разбилия се самолет с Юрий Гагарин и Владимир Серьогин на борда.“

Целият репортаж можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06