Министър Вълчев защитава новите мерки срещу родители, които не си изпращат децата на училище

Министърът на образованието Красимир Вълчев е в Сливен за участие във форума „Европа в нашия дом“, организиран от ПП ГЕРБ.
Снимка: Стоян Радев

Механизмът за задържане на ученици в образователната система трябва се префокусира, за да успее, каза министърът на образованието Красимир  Вълчев, който е на посещение в Сливен.

Той коментира, че в рестриктивните мерки към родители, които не си изпращат децата в училище, се предвижда да им бъдат спрени не само социалните помощи, но и изравнителните.

Министър Вълчев е в Сливен за участие във форума „Европа в нашия дом“, организиран от ПП ГЕРБ.

Министър Вълчев заяви, че единствено през държавата ще могат да бъдат налагани ефективни рестриктивни мерки срещу безотговорните родители, защото механизмът, чрез който кметовете налагат глоби не работи.

„Убедени сме, че това ще има успех. Всички мерки заедно, всички институции заедно само могат да се справят“, каза той.

Вълчев каза още, че целта е децата не само да бъдат записани в училище, но и да посещават учебните занятия.

„Родителите им не винаги го разбират. Когато се наемат хора от общността, по-добре ги разбират. Над 200 медиатори имаме вече в страната допълнително назначени за последните две години“, посочи той.

Образователният министър съобщи, че от понеделник Регионалното управление на образованието в областта ще има нов началник.

„Има моя заповед за назначаването на г-жа Чолакова“, каза Красимир Вълчев.

Милена Чолакова е избрана след конкурс за длъжността.

Свързани новини

Синдикатите отхвърлят отнемане на детски надбавки при 5 неизвинени отсъствия

КНСБ и КТ „Подкрепа“ отхвърлиха промени в Закона за социалното подпомагане, с които ще се отнемат детските надбавки за година при 5 неизвинени отсъствия от училище, детска градина или ясла.  Бизнесът подкрепя идеята. Проектопромените се..

публикувано на 12.04.19 в 16:00