Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митничари задържаха 530 кг канабис и 840 мастербокса контрабандни цигари

2
Снимка: БГНЕС

530 килограма сух канабис и 840 мастербокса контрабандни цигари са задържани на граничните пунктове „Златарево“ и на „Кулата“.

Подробности по двата случая бяха обявени на брифинг в Петрич от главния секретар на МВР Ивайло Иванов, от директора на Агенция „Митници“ Георги Костов и от заместник главния прокурор Иван Гешев.

На влизане от Северна Македония камион, управляван от български гражданин, е бил селектиран за рентгенова проверка на граничен пункт „Златарево“. Шофьорът заявил, че не му е добре и е бил хоспитализиран в болнично заведение, откъдето се опитал да избяга. В тайници на камиона са били открити 530 кг висококачествен канабис, идващ от Косово.

Главният секретар на МВР даде подробности и по задържания вчера на ГКПП „Кулата“ камион с контрабандни цигари от Гърция:

„При извършената проверка на рентгена от колегите от Агенция „Митници“ е установено, че цялото ремарке е натоварено с цигари. Количеството е 840 мастербокса. По документи камионът е превозвал климатични инсталации от Италия за Румъния“.

И в двата случая организаторите на контрабандата са действали много професионално, подчерта Георги Костов:

„Характерното и при двата случая е, че има голяма степен на предварителна подготовка на осъществяващите тая организирана престъпна дейност през нашата граница. Действително са изработени професионално тапите“.

Шофьорите на двата камиона са задържани и срещу тях има образувани досъдебни производства. Разследването продължава в посока на установяване на организаторите на престъпната дейност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК: Регистрацията на кандидати за евродепутати - до 7 май

Регистрацията на инициативните комитети за участие в предстоящите на 9 юни избори за народни представители ще бъде до 29 април. Тя ще се извършва в районните избирателни комисии, реши Централната избирателна комисия.  Регистрацията на кандидатите за участие в изборите за членове на Европейския парламент ще се извършва в ЦИК до 7 май, включително...

публикувано на 19.04.24 в 16:39

Осем случаи на коклюш в Кюстендилска област от началото на годината

Осем са случаите на коклюш в Кюстендил и областта от началото на годината, казаха за БНР от Регионалната здраван инспекция. Както БНР съобщи, две от заразените  - бебета под 2 месеца от кюстендилския кв. "Изток", починаха в столична болница. Наврементата имунизация, която се прави при личните и общопрактикуващите лекари, е важното и като че..

публикувано на 19.04.24 в 16:32

Ангел Джамбазки очаква рекордно ниска избирателна активност и нова спирала от избори

България е в тежка конституционна и институционална криза след промените в Конституцията, чиято първоначална цел беше  орязване правомощията на президента. Това заяви в Благоевград евродепутатът Ангел Джамбазки, който прогнозира скандално ниска избирателна активност на предсрочните парламентарни избори. Джамбазки потвърди, че ще е водач на листата..

публикувано на 19.04.24 в 16:27

Протест пред НС заради промените в Закона за околната среда

Представители на "Зелено движение" и коалиция "За да остане природа в България" се събраха на протест пред парламента, за да заявят несъгласието си с промените в Закона за околната среда, които депутатите обсъждат.  Според протестиращите под предлог за подобряване на административните процедури се предвижда одобряване на огромни по мащаб..

публикувано на 19.04.24 в 16:16
Мария Нейкова, областен управител на Бургас

Мария Нейкова е новият областен управител на Бургас

Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.  С решение от днес от длъжността в Бургас е освободен Пламен Янев. На негово място е назначена Мария Нейкова.  Тя заемаше позицията областен управител два пъти досега по време на служебни кабинети - в периода май 2021 г. - януари 2022 г., и от август 2022 г- до юли 2023..

публикувано на 19.04.24 в 16:11
Стефан Димитров

Външният министър заяви, че остава, докато получи указ за освобождаването си

Служебният министър на външните работи Стефан Димитров заяви, че остава на поста, докато има указ на президента за освобождаването му.  Димитров каза, че комуникацията му със служебния премиер Димитър Главчев започва да се подобрява:  "Ще повторя това, което е казал премиерът - има вече диалог. Диалогът е възстановен. От това как този диалог ще..

публикувано на 19.04.24 в 16:09

Авария остави без вода жителите в централната част на Берковица

Аварията е на главен водопровод е на улица "Калето", уточнява от ВиК - Берковица. Поради тази причина без вода са живеещите в централната част на града и в квартал "Заряница". От местното водоснабдително дружество уведомяват потребителите, че аварията се очаква да бъде възстановена в най-кратки срокове и водата да бъде пусната в ранния..

публикувано на 19.04.24 в 16:06