Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 искания към властта отправят жители на Габрово след поредицата протести в града

Снимка: БГНЕС

100-тина души се събраха и тази вечер на централния площад пред сградата на общината в Габрово.

За равни права и задължения за всички български граждани настояват жителите на града, които дни наред протестираха срещу агресията и неспазването на правилата.

Исканията на демонстрантите са за законови промени, работещи институции и ефективен контрол.

Протестиращите събират подписи в подкрепа на исканията. Те ще бъдат отнесени до общината, законодателната, изпълнителната и съдебната власт у нас.

15 искания към властта отправят жители на Габрово след поредицата протести в града. Протестиращите отново се събират на площада пред Общината. Те настояват за промени в законодателството, работещи институции и гарантиране на равноправието на българските граждани.

Протестиращите започват събирането на подписи в подкрепа на исканията. Те настояват за работеща прокуратура и полицейско присъствие на местата в града, които определят като горещи точки, ефективни мерки срещу нарушителите на законите, бързи производства за хулигански прояви. Проверка на доходите на незаетите лица и промени в законите за социалното подпомагане и за неизбежната самоотбрана – също са част от исканията, които се очаква да бъдат внесени в Общината, а след това кметът на Габрово да ги представи на среща с премиера и пред законодателя.

Президентът Румен Радев коментира във Велико Търново: "Безкомпромисно и твърдо прилагане на закона. Да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност: ниското образование, липсата на  трудова заетост. Цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол и гневът на хората е разбираем".

Държавният глава посочи, че основният проблем е в беззаконието, което е всеобщ проблем и за държавата: „Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, вторият, много важен и стратегически подход, е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност – ниското образование и липсата на трудова заетост, на чувство на отговорност пред обществото“, заяви Радев.  

Обстановката в града постепенно се нормализира след протестите и размириците, провокирани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в централен магазин. Една трета от децата от ромското малцинство, които не бяха на училище, са се завърнали в класните стаи, посочиха от Регионалното управление на образованието. На работа са заетите с почистването на града:

Протестиращите започват събирането на подписи в подкрепа на исканията. Те настояват за работеща прокуратура и полицейско присъствие на местата в града, които определят като горещи точки, ефективни мерки срещу нарушителите на законите, бързи производства за хулигански прояви.

Проверка на доходите на незаетите лица и промени в законите за социалното подпомагане и за неизбежната самоотбрана също са част от исканията, които се очаква да бъдат внесени в общината, а след това кметът на Габрово да ги представи на среща с премиера и пред законодателя. Обстановката в града постепенно се нормализира след протестите и размириците, провокирани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в централен магазин. Една трета от децата от ромското малцинство, които не бяха на училище, са се завърнали в класните стаи, посочиха от Регионалното управление на образованието. На работа са заетите с почистването на града: "Жените са си на работа, по крайните квартали също. Ако има напрежение, те няма да са на работа".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Спектаклите са с вход свободен. 18 спектакъла на детски и юношески театрални школи и..

публикувано на 19.04.24 в 10:16

Борисов: Дали ще работим с ПП-ДБ след изборите зависи от тяхното поведение

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите на парламента възможността след изборите да работят заедно с ПП-ДБ.  Той подчерта, че това зависи изцяло от тяхното поведение. Борислав не коментира казуса с предложението Даниел Митов да заеме поста на служебен външен министър. "Всичко зависи от тях. Аз не мога да разбера - те не реагират..

публикувано на 19.04.24 в 10:15
Димитър Главчев

След срещата на Димитър Главчев и Радев: Няма новини, няма и указ

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:04

Д-р Николай Христов: 93% морбилна ваксинация на българските деца е топ резултат

93% за морбилна ваксинация е върхово постижение , заяви пред БНР д-р Николай Христов, който е общопрактикуващ лекар от Варна.  "За морбили имаме 1 единствен докладван случай, което на фона на вълната от морбили в цяла Европа, особено в Румъния, е просто чудо. Това реално показва резултата от къртовския, упорит и съвестния труд на българския..

публикувано на 19.04.24 в 09:53
Росен Желязков

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан. В резултат на съобщенията за израелския удар..

публикувано на 19.04.24 в 09:39