Пламен Сивов: Ако искаш добри деца, стани самият ти добър

Снимка: БГНЕС

Най-добрата политика е честността спрямо децата, каза пред БНР Пламен Сивов от Фондация „Покров Богородичен“ - модератор на дискусията „Има ли християнски модел на възпитание“, която ще се проведе днес в „Къща за птици“ в София. Той посочи какво казва вярата за образованието и оформянето на децата:

„За да възпитаваш добре едно дете, ти самият трябва да си добър. Детето попива най вече личния ти пример. Ако искаш добри деца, стани самият ти добър!“.

„Доколкото поставянето на някакви граници е условие човек да придобие навици за живеене в обществена среда, някакви ограничения би трябвало да могат да бъдат налагани на детето. Наказанието в своя първоначален замисъл има смисъл на ограничение. Как може да бъде изкривено това понятия или как може да бъде злоупотребено с него е съвсем друга тема. Дори в нашето общество като възрастни хора има ограничения, има и наказания. Това е моделът на съществуване на човешкото съобщество, на съжителството“, коментира Сивов в предаването "Преди всички".

Според него един от фундаменталните въпроси е какво искат родителите за детето си – да бъде успешно на всяка цена, да бъде добър човек, да бъде напълно свободно във всеки един свой порив и импулс.

„Несигурността съпътства нормалното родителство. Не трябва да се страхуваме от нея. Ако не сме сигурни винаги на 100 % какво трябва и какво не, значи по някакъв начин сме на правия път. Страшното започва, когато сме абсолютно сигурни. Тогава проблемите са ни в кърпа вързани", изказа мнение той.  

Според Сивов със становището си по въпроса църквата е на прав път:

„Винаги трябва да се търси баланс. Крайните мнения в едно такова важно нещо в никакъв случай не са добър съветник. Ако църквата е изразила една алтернативна позиция и това е позиция, която може да бъде защитена с чисто светски аргументи, не само с църковни, защото подобни статистики за резултатите от последователно провежданото т.нар. свободно родителство и позитивно родителство в момента вече се появяват на Запад, където тези неща се прилагат от много години и тези статистики са тревожни, има проблем в прилагането на това нещо в крайната му форма. Започвайки този дебат, е добре да сме наясно с рисковете на едното и другото изпадане в крайност“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.