МОН набира 80 учители за региони с недостиг

Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката набира 80 учители по математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии, които да преподават в региони с недостиг на педагогически специалисти.

Заплатите на одобрените кандидати ще бъдат увеличени с 300 лв. В продължение на година те ще получават и 200 лв. за покриване на транспортни разходи или разходи по наем.

За да кандидатстват по програма "Мотивирани учители" на просветното министерство, която е с общ бюджет 1 млн. и 700 хил. лева, желаещите трябва да подадат заявления до 8 май.

Другата възможност за кандидатстване е за специалисти с висше образование, които искат да придобият професионална квалификация „учител“ по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици. Те могат да подават документи до 24 април.

При неизпълнение на определената квота от специалисти, незаетите места ще се попълват с желаещи да придобият професионална квалификация „учител“ по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда.

Одобрените участници ще бъдат включени във въвеждаща обучителна програма преди началото на учебната година.

Обученията ще се осъществяват от висши училища в едногодишна задочна форма.