Деница Друмева от Фондация "Хестия" за новото им проучване:

30% от децата биха излезли с човек, когото познават само онлайн

Деница Друмева
Снимка: Таня Величкова

„Децата са грамотни и са наясно за рисковете в интернет, както и как да се предпазят от тях. В действителност обаче те не спазват основни правила за работа с интернет, които биха гарантирали тяхната сигурност“. Това каза пред БНР Деница Друмева – управител на Фондация „Хестия“, преди днешната международна конференция „Изграждане на киберустойчиво общество“.

Изводът ѝ е от проучване, включващо над 8000 ученика в София. Според него голям процент от децата не си сменят паролите, както и не използват настройките за поверителност в социалните мрежи.

По време на проучването децата са запитани дали биха излезли с непознат човек, когото познават само онлайн. 30% от запитаните биха излезли с такъв човек, подчерта Друмева. По думите ѝ, по-малките участници не са толкова склонни да излязат с непознат човек. При по-големите обаче – 17-18-годишините, процентът на тези, които биха се срещнали с непознат, е над 40.

Над 70% от участващите в проучването деца използват интернет повече от 2 часа дневно, посочи още Деница Друмева. Тя прави положителен извод, че децата са склонни да споделят с родителите си, ако се почувстват застрашени в интернет.

Според Друмева е необходима цялостна стратегия, която да противодейства на киберпрестъпленията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33