Прогнозират поскъпване на транспортните услуги заради тол таксите

Широко обществено обсъждане на проекта за въвеждане на тол таксите искат работодателски организации

| обновено на 17.04.19 в 13:56
Снимка: БГНЕС

50% ще поскъпнат транспортните услуги и с до 30% автобусните билети, ако тол системата бъде въведена така, както е предвидена, твърдят превозвачи и икономисти.

Според тях ще се увеличат населените места без никакъв транспорт, а инфлацията ще нарасне най-малко с процент.

Стоките от първа необходимост ще поскъпнат с около 1 до 2%, казва Петър Ганев от Института за пазарна икономика: 

"При хляба например, брашното е 1%, при безалкохолните напитки е може би около 2%, при пресните зеленчуци например 0,4%, тоест дори е под един процент. При пресните плодове също е под 1%. Ефектът няма да е драматичен, но ще го има".

Превозвачите обаче не са съгласни с икономическите прогнози и дават примери с хляба: 

"Тук трябва да се предвиди, че тези превозни средства, които извършват транспортирането, да речем, на зърното до базите, до мелниците, готовото брашно ще стигне до хлебозаводите и най-накрая ще стигне до търговската мрежа. Тоест ние очакваме, че ще има определени стоки, които ще скочат може би с друг процент", казва Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на превозвачите.

Колегата му Васил Пиронков от Асоциацията на автобусните превозвачи настоя:

"Тези фирми и автобуси, които имат сключени договори с общините, да бъдат извадени от тол системата, защото ние извършваме социална услуга. Може да плащаме някаква такса, която да бъде равна, съразмерна на винетния стикер, който е към настоящия момент".

За широко обществено обсъждане на проекта за въвеждане на тол таксите настояха националнопредставени работодателски организации. В свое становище, изпратено до медиите, от Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българска стопанска камара настояват, че са били информирани от фирми в спедиторския и транспортен бранш, относно готвеното въвеждане на тол таксите.

В становището се припомня, че от Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлагат тол такси да се начисляват на тежкотоварните автомобили над 3,5 тона от 16-и август 2019-а.

Според бизнеса въвеждането на тол системата е необходима, макар и закъсняла стъпка за подобряване поддръжката и обновяването на основната пътна мрежа, но в същото време, доколкото това ще бъде свързано с неизбежното повишаване на транспортните разходи на територията на страната, се предлага да се проведе детайлно обсъждане с всички заинтересовани страни. Това се посочва в разпространеното становище. Копие от документа е изпратено до вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и до председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Георги Терзийски.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33