Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парашутистът рекордьор Ернесто Гаинза в България: Щастлив съм, защото следвам мечтите си

Ернесто Гаинза в свободно летене
Снимка: Личен архив

Преди дни в България гостува Ернесто Гаинза - едно от най-големите имена в света на парашутизма, носител на 3 рекорда, записани в “Гинес”. Венецуелецът, известен като един от най-добрите учители по скайдайвинг, лети също с костюм-крило, практикува и най-смъртоносния спорт в света - бейсджъмпинг, при който се скача не от самолет, а от скала или друга земна цел, и се лети с висока скорост в костюм, наподобяващ летяща катерица.
С български парашутисти
В края на миналата седмица Гаинза пристигна за първи път в България - в началото на парашутния сезон, за да обучи наши скайдайвъри на летището край РадомирКурсът беше организиран от единствената сертифицирана по международните стандарти компания за парашутни скокове у нас.

Към настоящия момент Ернесто Гаинза (трейлъра на биографичния му филм "Down to Earth" можете да видите тук) има близо 11000 скока. През 2014 г. той поставя едновременно два рекорда, записани в "Гинес" – скок с най-малък парашут (само 3.2 кв.м) и най-бърз парашут в света (3,5 минути от 4200 метра). Носител е на още един рекорд – участва в най-голямата група хора, скачали от балон с горещ въздух.

Роденият през 1979 г. Гаинза, заминава за Великобритания на 24-годишна възраст, за да учи там. Работи като чистач, грижи се за възрастни хора, за да се издържа, и година по-късно една случайна "грешка" - както се шегува той, по време на ваканцията променя съдбата му.

"Докато бях във ваканция във Венецуела, един мой приятел ми каза, че трябва да опитам да скоча с парашут. Никога не се бях интересувал от това, но той настояваше и аз отидох... Когато парашутът се отвори, осъзнах, че точно това искам да правя. Учех във Великобритания, работех на три места, за да си плащам образованието и курсовете по парашутизъм, и не беше никак лесно, но ми се получи доста добре, мисля."

Ернесто Гаинза в България
Смятате ли, че всичко в нашия живот идва с някаква цел, и ако е така - каква беше целта на Вашето образование, завършили сте право?

"Мисля, че да. Всичко идва с някаква цел в нашия живот. Това, че съм бил в университета и съм започнал такава кариера, мисля, че ми е отворило очите в други аспекти на моя живот. Никога не се знае - може някой ден да се занимавам с право. Но в момента скайдайвингът значи много за мен, засега се справям супер и се надявам, че съм достатъчно млад, за да остана във форма поне още 10-15 години. А после ще видим какво ще стане".

Живели сте в 5 държави, познавате хора като принца на Дубай, но избирате Балканите, сега живеете в Словения, защо? Защо не във Венецуела?

"Да, бях в Дубай почти 5 години и там животът е наистина много хубав, но съм такъв човек, че постоянно имам нужда от промяна. След няколко години реших, че трябва да напусна страната. Обичам Балканите. Мисля, че тази част на Европа е красива - не само заради природата, но и заради хората.Те са невероятни, познавам и българи. Когато дойдох тук, хората не спряха да ме гощават, да ми повтарят, че съм малко слабичък и трябва да се храня. Чудесно е тук! А що се отнася до Венецуела, почти всички мои близки са там, но мисля, че никога няма да мога да живея отново в моята страна по простата причина, че съм бил "навън" прекалено много години. Чувствам се малко повече европеец, познавам културата, свикнал съм със социалните отношения тук. Цялото ми семейство е във Венецуела, обичам я, тя е красива, но, за съжаление, преминава през големи политически трудности, които не са в полза на човешките права".

Гаинза със съпругата си, която е от Словения
Казвате, че Вашата работа, това, с което изкарвате прехраната си, е деликатно описвано от жените като нещо по-добро и от секса. В тази връзка, Вашата съпруга също ли скача с парашут?

"Не, тя скочи веднъж, хареса й, но каза, че един луд в семейството е достатъчен. Така че само аз се занимавам с това, което нормалните хора наричат "луда работа". 

Вие сте каскадьор, не просто скайдайвър, но учител на инструктори по скайдайвинг, заминавате се с бейсджъмпинг и уингсютинг (летене с костюм-крило). Казвате: "Проблемът е, че колкото повече опит трупаш, толкова по-страхлив ставаш". Чувала съм, че, особено хората, които се занимават с бейджъмпинг - най-смъртоносният спорт, не живеят дълго. Как Вие живеете с подобна мисъл?

"Да, наистина е така - колкото повече неща научаваш, толкова по-ясен ти е изходът. Занимавам се с бейсджъмпинг от 2006 г., което е доста дълга кариера за този спорт, и причината, поради която мисля, че в момента съм тук, е страхът, респектът към опасността, който ме кара да вземам правилните решения. Аз не скачам, за да се снимам и да впечатлявам хората. Правя го заради удоволствието. Нямам какво да доказвам на когото и да е, правя го за себе си".


Уингсютинг в Дубай
През 2014 г. поставяте два от рекордите си - скок с най-малкия и най-бързия парашут в света. Правите това с неизпробвани парашути, Вие самият сте тест-пилот. Коя част от цялото това предизвикателство беше най-опасната?

"Мисля, че всичко беше опасно, но ако трябва да бъда честен, имаше два критични момента -  излизането от самолета и отварянето на парашута, и после, разбира се, приземяването, защото парашутът не беше тестван преди това, така че трябваше да направим много скокове, за да видим дали може да се приземява, каква скорост съм развил, каква е била хоризонталната скорост и т.н. Беше наистина опасен проект, но мисля, че взехме всички мерки, за да го направим колкото е възможно по-безопасно".

Как реагира Вашето тяло, как се чувствахте по време на полета? Предполагам, че натоварването, което тялото изпитва, е огромно...

"Да, в част от времето имах проблем с парашута, който се въртеше неконтролируемо. Като при акробатичните пилоти. В някои моменти центробежните сили, влияещи върху тялото, достигаха 8G, което е наистина много. Трябваше да тренирам много за това, бях специално в тренировъчен център в Холандия, за да съм сигурен, че ще мога да издържа на такова натоварване и да се справя".

Ернесто Гаинза
А сега над какво работите? 
"Имам два проекта, единият - в небето над Непал, другият - на Балканите. Не мога да кажа много, защото не съм 100% сигурен дали ще ги осъществя тази година или догодина, но се опитвам да ги завърша, преди да се оттегля, за да съм сигурен, че всички мои мечти в тази област са сбъднати. А след това предполагам, че ще се посветя на нещо друго". 

Ернесто Гаинза
Можете ли да кажете за себе си, че сте щастлив човек?

"Да, мога да го кажа, защото следвам мечтите си. Правя това, което ме прави щастлив. Не това, което обществото очаква. Аз уважавам законите и правилата на обществото, но живея живота по моя си начин, без да вредя на другите. И мисля, че това е тайната на щастието - ако правиш това, което искаш, тогава ти си щастлив и правиш и другите хора щастливи".

Интервюто с Ернесто Гаинза можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20