Манолова ще информира турския омбудсман за делото срещу четиримата гранични полицаи

В морския град Манолова се срещна с четиримата вече бивши граничари, за да им окаже своята подкрепа.
Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова ще информира турския омбудсман във връзка с делото, образувано от Турския наказателен съд срещу четиримата български бивши гранични полицаи.

Днес на среща с двама от тях Манолова обеща да им окаже съдействие.

"Справедливостта е на ваша страна", каза Манолова по време на срещата с бившите граничари Михаил Цонков и Николай Костов:

"Направихме в края на миналата година мрежа на балканските омбудсмани, в която влиза и омбудсманът на Турция. Целта на това взаимодействие беше да се подкрепяме, когато наши граждани имат проблеми на територията на съседна балканска държава, така че това, което ще направя, е да се обърна към него настойчиво да проучи случая и това, което е в неговите възможности и правомощия да направи така, че да се стигне до благоприятен изход".

Делото срещу българските гранични полицаи в Турция беше отложено за 3-ти септември. Защо? Припомня Николай Костов:

"Защото документите към деня 12-и март, когато беше насрочено делото, от Районен съд в Бургас, не бяха стигнали по надлежния ред до съда в Къркларели".

Четиримата български гранични полицаи са обвинени за смъртта на турски бракониер, причинена поради небрежност. Случаят е от 2008 година, а българската Военна прокуратура прекрати разследването срещу граничаря Михаил Цонков с мотив, че няма данни за извършено престъпление.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33