МОН с национална програма за десегрегация в образованието

Деница Сачева, която участва в национална конференция за социалната интеграция в образованието, организирана от център „Амалипе“.
Снимка: Здравка Маслянкова

Министерството на образованието и науката започва работа по национална програма за десегрегация в образованието. Бюджетът е един милион лева, с които на общините ще бъдат покрити транспортни разходи, учебни помагала, както и допълнителни занимания за децата, родителите и учителите. Това заяви в Арбанаси заместник-просветният министър Деница Сачева, която участва в национална конференция за социалната интеграция в образованието, организирана от център „Амалипе“.


Изпълнението на програмата започва от месец май. „Освен образователния ефект, програмата за десегрегация в образованието има и социално значение, за да проявяват хората разбиране и да се учат на мирно съвместно съжителство“, коментира заместник-просветният министър Деница Сачева:

„Това е и начин да преодолеем и самосегрегацията, защото в много от общностите от уязвими групи има и страх да се излезе извън гетото, защото децата не се чувстват в безопасност“.

По повод информацията на център „Амалипе“, че заради ескалацията на социално напрежение в Габрово, ромските деца не могат да ходят на училище, Деница Сачева увери, че проблем с посещенията в детските градини няма, а за училищата посочи:

„Има известни трудности, що се отнася до децата в средните училища, но бавно ще се възстанови, надявам се, доверието между двете страни“.