Ким Чен-ун присъства на тест на "нов вид тактическо оръжие"

Пхенян изрази нежелание да преговаря с Помпейо за ядрения си арсенал

| обновено на 18.04.19 в 19:00
Ким Чен-ун

Северна Корея изпита нова тактическа управляема оръжейна система за първи път след срещата между американския президент Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, която се проведе през февруари в Ханой и приключи без споразумение.

Пхенян също така отказа да продължи преговорите за ядрено разоръжаване, ако за тях от американска страна отговаря държавния секретар Майк Помпейо.

Севернокорейската новинарска агенция съобщи, че лидерът Ким Чен-ун е присъствал на изпробването на тактическо управляемо оръжие от нов тип, притежаващо - цитирам – „особен метод на управление на полета“ и „мощен боен заряд“. Не се уточнява обаче дали е изпитана ракета или оръжие от друг тип.

„По време на представянето на оръжието Ким Чен-ун е бил уведомен от представителите на Академията за отбранителна наука за процеса по създаването и работния режим на оръжието. По думите му завършването на оръжейната система е събитие от изключително голямо значение за увеличаването на силите за противодействие на народната армия“, съобщи говорител на севернокорейската централна телевизия.

Тактическите оръжия са с малък обсег, за разлика от дългобойните балистични ракети, които се смятат за заплаха за САЩ, отбелязва агенция Ройтерс.

Ходът може да се приеме като знак за недоволство от застоя в преговорите за ядрено разоръжаване.

Междувременно Северна Корея оповести, че не желае американският държавен секретар Майк Помпейо повече да участва в тях.

Азиатската страна призовава за някой „общуващ по-внимателно и зряло“ и обвини Помпейо в проваляне на диалога.