Манолова: Към този момент нямам намерение да си сменям позицията

Депутатите слушаха близо 3 часа доклада за дейността на омбудсмана

| обновено на 18.04.19 в 13:06
Мая Манолова
Снимка: БТА

Парламентът изслуша днес доклада за дейността на омбудсмана Мая Манолова за 2018 г. Той е от близо 400 страници и в него общественият защитник отчита двойно увеличение на жалбите на гражданите и повишаване на доверието в институцията. Близо 37 хил. граждани са потърсили съдействие от Националния омбудсман през 2018-та година, отчете в доклада си пред Народното събрание Мая Манолова. Най-голям е броят на жалбите от потребителите на обществени услуги, както и тези срещу ВиК операторите, доставчиците на електронни и съобщителни услуги и топлофикационните дружества. Увеличил се е и броят на жалбите, свързани със защитата на правата на децата и семейната среда.

След близо три часа дебати, парламентът прие годишния доклад. Подкрепиха го 78 депутата, а трима се въздържаха. Омбудсманът Мая Манолова напомни на депутатите, че не е обвързана с политически сили и се старае да защитава всеки български гражданин. Тя посочи, че следващите каузи са свързани с банките, бързите кредити, колекторските фирми и Закона за частния фалит.

Мая Манолова изтъкна добрата координация при работата й с институциите, но и допълни:

"Има една голяма несправедливост за това, че този доклад и постигнатите резултати са вследствие от усилията на всички тези 60 души, а накрая постигнатите успехи, постигнатите резултати се пишат в моя актив и някакви хора мерят моя рейтинг, което не е справедливо. Чувствам се много често, както и моите колеги, уморена. За съжаление, напоследък заподозряна в кариерни цели. Истината е, че си обичам работата".

Пред журналисти Манолова подчерта, че на този етап няма амбиции за друга политическа кариера и отрече да са водени конкретни разговори с нея за кмет на столицата:

"Разбирам и страховете, подозренията, притесненията на много хора, основно на партийни централи. Няма как да нахраня тези подозрения.Знам, че искат предварително да знаят какви са ми плановете. Но, повярвайте ми, няма как да им разкажа за планове, които не съществуват. Към този момент нямам никакво намерение да си сменям позицията, която обаче не означава, че в някакъв момент няма да реша друго. Местата от другата страна на парламентарната трибуна наистина в момента не ме интересуват".

По време на обсъждането на Годишния доклад на омбудсмана Тома Биков от ГЕРБ я провокира с твърдението, че в Народното събрание има 78 български граждани, които са жертва на модерно робство, като не са допуснати да упражняват дейността си, визирайки депутатите на „БСП за България“. Биков призова омбудсмана Мая Манолова да се  намеси, а тя отговори на призива му така:

"Аз защитавам всеки български гражданин, независимо от неговото социално положение, но все пак смятам, че депутатите са достатъчно овластени, за да сами да могат да се погрижат за своите права. Някак си не се чувствам ангажирана, особено, когато не са се обърнали към мен, да ги защитавам в аванс".

Председателят на социалната комисия в парламента доктор Хасан Адемов попита:

"Дразни ли рейтинга на омбудсмана всички институции в България, в това число и народните представители?! Самият факт, че институцията на омбудсмана се ангажира с решаването на наболели обществени проблеми я поставя в привилегировано състояние, защото тя каза, че 2/3 от предложенията към институциите са завършили с положителен край и това я поставя в по-благоприятна ситуация. Няма нищо лошо в това!".

Лъчезар Иванов от ГЕРБ критикува действията на омбудсмана, защото, според него, институцията, която представлява, не е правораздаващ орган: 

"Често пъти сме ставали свидетели и на правораздаване от страна на институцията, което считам, че, колкото и да е инициативна и колкото да се старае да помогне на гражданите, прехвърля обязаностите на закона, който и дава това право".

Парламентът ще разгледа и предложението на Комисията по отбрана за възстановяване на висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. То се очаква да отвори врати от 2020 година.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33