Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: Към този момент нямам намерение да си сменям позицията

Депутатите слушаха близо 3 часа доклада за дейността на омбудсмана

| обновено на 18.04.19 в 13:06
Мая Манолова
Снимка: БТА

Парламентът изслуша днес доклада за дейността на омбудсмана Мая Манолова за 2018 г. Той е от близо 400 страници и в него общественият защитник отчита двойно увеличение на жалбите на гражданите и повишаване на доверието в институцията. Близо 37 хил. граждани са потърсили съдействие от Националния омбудсман през 2018-та година, отчете в доклада си пред Народното събрание Мая Манолова. Най-голям е броят на жалбите от потребителите на обществени услуги, както и тези срещу ВиК операторите, доставчиците на електронни и съобщителни услуги и топлофикационните дружества. Увеличил се е и броят на жалбите, свързани със защитата на правата на децата и семейната среда.

След близо три часа дебати, парламентът прие годишния доклад. Подкрепиха го 78 депутата, а трима се въздържаха. Омбудсманът Мая Манолова напомни на депутатите, че не е обвързана с политически сили и се старае да защитава всеки български гражданин. Тя посочи, че следващите каузи са свързани с банките, бързите кредити, колекторските фирми и Закона за частния фалит.

Мая Манолова изтъкна добрата координация при работата й с институциите, но и допълни:

"Има една голяма несправедливост за това, че този доклад и постигнатите резултати са вследствие от усилията на всички тези 60 души, а накрая постигнатите успехи, постигнатите резултати се пишат в моя актив и някакви хора мерят моя рейтинг, което не е справедливо. Чувствам се много често, както и моите колеги, уморена. За съжаление, напоследък заподозряна в кариерни цели. Истината е, че си обичам работата".

Пред журналисти Манолова подчерта, че на този етап няма амбиции за друга политическа кариера и отрече да са водени конкретни разговори с нея за кмет на столицата:

"Разбирам и страховете, подозренията, притесненията на много хора, основно на партийни централи. Няма как да нахраня тези подозрения.Знам, че искат предварително да знаят какви са ми плановете. Но, повярвайте ми, няма как да им разкажа за планове, които не съществуват. Към този момент нямам никакво намерение да си сменям позицията, която обаче не означава, че в някакъв момент няма да реша друго. Местата от другата страна на парламентарната трибуна наистина в момента не ме интересуват".

По време на обсъждането на Годишния доклад на омбудсмана Тома Биков от ГЕРБ я провокира с твърдението, че в Народното събрание има 78 български граждани, които са жертва на модерно робство, като не са допуснати да упражняват дейността си, визирайки депутатите на „БСП за България“. Биков призова омбудсмана Мая Манолова да се  намеси, а тя отговори на призива му така:

"Аз защитавам всеки български гражданин, независимо от неговото социално положение, но все пак смятам, че депутатите са достатъчно овластени, за да сами да могат да се погрижат за своите права. Някак си не се чувствам ангажирана, особено, когато не са се обърнали към мен, да ги защитавам в аванс".

Председателят на социалната комисия в парламента доктор Хасан Адемов попита:

"Дразни ли рейтинга на омбудсмана всички институции в България, в това число и народните представители?! Самият факт, че институцията на омбудсмана се ангажира с решаването на наболели обществени проблеми я поставя в привилегировано състояние, защото тя каза, че 2/3 от предложенията към институциите са завършили с положителен край и това я поставя в по-благоприятна ситуация. Няма нищо лошо в това!".

Лъчезар Иванов от ГЕРБ критикува действията на омбудсмана, защото, според него, институцията, която представлява, не е правораздаващ орган: 

"Често пъти сме ставали свидетели и на правораздаване от страна на институцията, което считам, че, колкото и да е инициативна и колкото да се старае да помогне на гражданите, прехвърля обязаностите на закона, който и дава това право".

Парламентът ще разгледа и предложението на Комисията по отбрана за възстановяване на висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. То се очаква да отвори врати от 2020 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зърнопроизводителите на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното споразумение

Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение.  Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч. днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации.  Освен за пълно изплащане на договорената в споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 12:58

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 12:56
Вартануш Топакбашян (в ляво) и Исаак Бохосян в студиото на програма „Христо Ботев“

Вартануш Топакбашян: Желязков не позволи едноминутно мълчание в НС, не било кръгла годишнина

"За България темата "Арменски геноцид" продължава да бъде, меко казано, деликатна и да се вписва в политическата конюнктура . За нас като арменци е разбираемо, но тук говорим за гибелта на 1,5 млн. души. Това е история и не може да бъде статистика, а престъпление, което трябва да се изрече гласно". Това коментира в интервю пред БНР..

публикувано на 24.04.24 в 12:34
Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел по време на дебата в Европарламента, 24 април 2024 г.

Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. Това стана по време на дебат, посветен на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел в Европейския парламент в Страсбург. "Директното..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Прощална сесия на ЕП в Страсбург

Над 600 са акредитираните журналисти за финалната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. 705 са евродепутатите в този мандат на парламента, над 720 ще бъдат в следващия състав след изборите през юни. Българската група е съставена от 17 депутати. "Много дружелюбна атмосфера. В обсъжданията не се спестяват обвинения, че Европа..

публикувано на 24.04.24 в 12:08
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос" . Това коментира проф. Огнян Минчев.  Да плащат ли медиите на анализатори, политолози, социолози, изобщо за експертиза?  Това дискутираха пред БНР..

публикувано на 24.04.24 в 11:44
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод така наречения казус "Нотариуса", от което Гешев твърди, че се е почувствал оклеветен.  То..

публикувано на 24.04.24 в 11:12