Частни болници: Допълнителното финансиране за медицинските сестри създава неравнопоставеност

Адв. Мария Петрова: Спорен е начинът на отпускане на тези пари

Националното сдружение на частните болници излезе с критична позиция срещу допълнителните пари - 50 млн. лв., които правителството отпусна за заплати на медицинските сестри. „Ситуацията рефлектира върху работата на медицинските специалисти и се отразява негативно на качеството на оказваната медицинска помощ“, е записано в позицията.

Председателят на УС на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев посочи пред БНР какви са притесненията им:

„Това е някаква нова система на финансиране на здравеопазването, за която ние нищо не знаем и която излиза извън рамките на традиционната, установена с години, система за финансиране. Това създава предпоставки за неравнопоставеност както между различните участници в системата на здравеопазването, така и между различните професионални групи в системата“.

В предаването „Преди всички“ Грудев припомни, че има европейски директиви, които забраняват финансирането и държавното подпомагане на търговски дружества. В България съществува методика за субсидиране на лечебните заведения, но тя касае лечебните заведения в труднодостъпни и отдалечени райони или за дейности, които не се покриват от обхвата на НЗОК, добави той.

По думите му обаче сега не става въпрос за това. Според него това се случва под натиска на протестите.

До този момент няма отговор от институциите на декларацията на частните болници, заяви Красимир Грудев. Той посочи, че биха подкрепили методика за справедливо остойностяване на труда на всички медицински специалисти в държавните и общински лечебни заведения:

„Към средата на май ще видим каква е тази методика и тогава ще преценим това, което се предлага, дали е справедливо и дали би потушило евентуално протестите на лекари и медицински сестри“.

Красимир Грудев заяви, че категорично подкрепят протестите на медицинските сестри в частта за достойно заплащане на труда.

Той отбеляза, че при частните болници няма такова разграничение и диспропорция в заплащането. По думите му заплащането там е достатъчно добро и именно това е допринесло за това много български лекари и медицински сестри да не са напуснали страната.

Адв. Мария Петрова посочи от своя страна, че е много важно откъде идват допълнителните 50 млн. лв. Според нея е спорен въпросът за начина на отпускане на тези пари:

„Ако тези пари наистина идват от държавния бюджет, можем просто да приемем, че държавата е станала добър управленец на едни структури, които са нейни. Въпросът е защо извън държавните болници пари се дават и на други и защо тези 50 млн. пряко биват насочвани за заплати на медицинските специалисти. Постигането на договореност за трудовото възнаграждение на когото и да било е въпрос на договореност между работодателя и работника. Подобен род субсидии, наистина безспорно нужни, поставя резонния въпрос – това противоречи ли на възможността държавата да субсидира и по каква методика това, което ужким управлява“.

Ако кърпим дупки постоянно, това поставя под съмнение колко добър управленец е държавата, подчерта адв. Петрова и добави: „Поставя под съмнение и нещо много важно. Интересът на частните болници е техният бизнес. Ние губим държавното си здравеопазване, обезкървяваме го, лечебните заведения, които държавата трябва да управлява, не са добре управлявани поради куп други неравнопоставености, в които частните болници не ги подкрепиха“.

Протестите на медицинските сестри продължават. Те се готвят и за национален протест на 15 май в София, въпреки отпуснатите допълнителни средства. Медицинските сестри твърдят, че няма да се откажат от искането си стартовата им заплата да стане 1120 лв.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33