Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ким Чен-ун ще посети Русия за среща с Путин

| обновено на 18.04.19 в 18:21
Ким Чен-ун
Снимка: архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще посети Русия в края на април за първата си среща с президента Владимир Путин, обяви днес Москва, предаде АФП.

„По покана на Владимир Путин Ким Чен-ун ще посети Русия във втората половина на април“, се посочва в съобщение на сайта на Кремъл.

Новината идва, след като КНДР обяви, че е тествала ново тактическо оръжие с „мощна бойна глава“ на фона на буксуващи преговори със САЩ за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Кремъл не уточни детайли около датата или мястото на срещата, но според руски медии тя ще бъде в Далечния изток на Русия.

Путин отдавна е изразил готовност за среща с Ким.

Представител на Пхенян междувременно е бил забелязан да инспектира жо гара във Владивосток, който се намира край руската граница с КНДР.

Последната среща на най-високо равнище между двете страни бе през 2011 г., когато бащата Ким Ким Чен-ир пътува до Сибир за среща с тогавашния руски президент Дмитрий Медведев. 

Още вчера помощникът на президента Путин Юрий Ушаков съобщи, че се води активна подготовка за предстоящата среща между двамата лидери. Той отказа да уточни датата и мястото. От министерството на външните работи обаче потвърдиха, че севернокорейският лидер ще посети Владивосток. 

Самият Ушаков се срещнал в Москва с Фиона Хил, съветник на американския президент Доналд Тръмп и директор по въпросите на Русия и Евразия в Съвета за национална сигурност на САЩ. Посещението ѝ на 16-17 април беше пазено в тайна по настояване на американската страна. Вестник „Комерсант“ обаче разкри, че г-жа Хил се е срещала с представители на руския Съвета за национална сигурност и на министерството на външните работи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че тя е разговаряла с президентския помощник Юрий Ушаков.

По думите му двамата обсъдили въпроси, свързани с двустранните отношения. Не станало дума за евентуална среща между президентите Путин и Тръмп, уточни Песков. На посещение в Москва беше и специалният представител на Съединените щати за Северна Корея Стивън Бигън. На свой ред той разговарял с руския заместник-министър на външните работи Игор Моргулов. Двамата разгледали редица аспекти на севернокорейската проблематика, по които подходът на Русия и на Съединените щати съвпада. Разбрали се да продължат диалога и занапред, за да преодолеят съществуващите разногласия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ким Чен-ун

Ким Чен-ун присъства на тест на "нов вид тактическо оръжие"

Северна Корея изпита нова тактическа управляема оръжейна система за първи път след срещата между американския президент Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, която се проведе през февруари в Ханой и приключи без споразумение. Пхенян също така отказа да..

обновено на 18.04.19 в 19:00
Ким Чен-ун

Ким Чен-ун може да посети Русия следващата седмица

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун може да посети Русия следващата седмица, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, която се позовава на свои източници в Москва, предаде БТА. Според агенцията е много вероятно Ким да се срещне с руския президент..

обновено на 15.04.19 в 11:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освободиха косовските полицаи, арестувани в Сърбия

Освободиха тримата косовски гранични полицаи, които бяха задържани от сръбските власти на 14 юни, съобщи БТА. Първият секретар в косовската служба за връзки с Белград Фатмир Хаджоли информира, че служителите на реда Рифат Зека, Бечир Сефа и..

публикувано на 26.06.23 в 12:32
Руски боен самолет

При руски въздушни удари в Сирия са убити най-малко седем души

При руски въздушни удари в северозападната част на Сирия са убити най-малко седем души, включително четирима цивилни, в отговор на смъртоносните атаки с дронове, за които са обвинени бунтовническите сили, съобщи наблюдател на войната, предаде АФП...

публикувано на 25.06.23 в 13:28

Седем жертви на спирка в Тексас

Седем души са загинали в американския щат Тексас, след като автомобил се е врязал в група хора на автобусна спирка в близост до приют за бездомни и мигранти. Инцидентът е станал близо до центъра "Озанам"..

публикувано на 07.05.23 в 22:58

Най-малко 14 души са загинали при наводнения в района на земетресенията в Турция

Внезапни наводнения отнеха днес живота на най-малко 14 души, живеещи на палатки и в контейнерни жилища в пострадалия от земетресението регион на Турция, като увеличиха натиска върху президента Реджеп Тайип Ердоган преди предстоящите избори...

публикувано на 15.03.23 в 19:02
Срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали е насрочена за 15-16 ноември 2022 г.

Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Индонезия идната седмица, съобщи АФП, позовавайки се на представител на руското посолство в Джакарта. Това е първото руско потвърждение, че Путин няма да пътува до..

публикувано на 10.11.22 в 08:45
Унгарският премиер Виктор орбан говори пред парламента в Будапеща

Европарламентът: Унгария вече не е демокрация

Унгария вече не може да се смята за пълна демокрация - това заявяват евродепутатите в доклад, приет с голямо мнозинство. Те призовават  европейските институции да предприемат действия в тази насока и дори да бъдат подведени под отговорност. О..

обновено на 15.09.22 в 17:45
Посещението на Нанси Пелоси в Тайпе предизвика напрежение между Тайван и Китай

Американски конгресмени на посещение в Тайван

Делегация на Конгреса на САЩ пристигна в Тайван в неделя, съобщи посолството на Вашингтон в Тайпе. Посещението идва дни след като Китай проведе военни учения около острова като отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите..

публикувано на 14.08.22 в 17:53