Телефонните измамници присвоили 8 млн. лева през 2018 г.

Борисов разпоредил ало измамите да бъдат намалени наполовина

| обновено на 19.04.19 в 13:33
На национално съвещание на ръководството на МВР присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.
Снимка: БГНЕС

Телефонните измамници са присвоили 8 милиона лева от граждани през 2018 година, а за първите три месеца на тази година - близо 2 милиона лева. Това стана ясно на националното съвещание на ръководството на МВР. 
     

След акцията преди ден срещу телефонните измамници, при която имаше задържани в България и в Румъния, премиерът Бойко Борисов обяви, че не е имало нито едно обаждане за телефонна измама в страната: 

"Предупреждават се хората, че полицията не взима пари, че не участва в такива измами, че не трябва да сътрудничат, но и до вчера госпожата, тя до последно си вярва, че съдейства на полицията и е в такъв филм, че просто трудно може да я изкара човек".

Борисов благодари на медиите в общата им борба с МВР срещу телефонните измамници и подчерта, че секретните служби работят активно в последните няколко месеца по няколко направления:

"И по линия на борбата с организираната престъпност, и по линия на прокуратурата, и по линия на "Гранична полиция". Както за кокаина бяха предупредени и буквално акваторията на Черно море беше затворена от граничните ни служби, и затова се изхвърли наркотика - нямаше шанс да избягат. За контрабандата на цигари мисля, че всички знаете, че благодарение на всичките тези хора я свалихме под 5 процента". 

Премиерът похвали службите за работата им срещу наркотрафика, както и криминалистите в МВР за разкритите случаи на убийства в последните дни. 

В дирекция "Национална полиция" главният прокурор Сотир Цацаров подчерта необходимостта от превенция на телефонните измами. Той изрази специална благодарност на режисьора Андрей Слабаков за двата видеоклипа с документални кадри, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на всяка една медия с цел превенция. 

Премиерът е поставил задача в следващата година ало измамите да бъдат намалени наполовина.

Репортаж на Николай Христов от националното съвещание на ръководството на МВР можете да чуете от звуковия файл.

Свързани новини

Ромският квартал „Калтинец“ в Горна Оряховица е блокиран от полиция и жандармерия

Проверяват законността на ромски имоти в Горна Оряховица

По нареждане на Специализираната прокуратура и Дирекцията за национален строителен контрол Община Горна Оряховица започва проверка за законността на девет луксозни имота в квартал „Калтинец“, които се обитават от ромски фамилии, свързани с..

обновено на 19.04.19 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33