Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите в Добрич регистрират огромни загуби - стотици пчелни семейства измират

За поредна година добруджанските производители на мед страдат от масово отравяне на пчелите и неспазване на правилата за пръскане

| обновено на 19.04.19 в 15:09
Снимка: БГНЕС

Стотици пчелни семейства в област Добрич са измрели през последните седмици. За проблема със загубата на милиони пчели по това време на годината пчеларите алармират от години, но ситуацията не се е променила до този момент. 

Въпреки законодателните мерки и нормативи при пръскането на земеделските култури, определени в Наредба номер 13 и въпреки че проблемът с умирането на пчели в световен мащаб е изключително сериозен, и досега няма адекватна реакция от страна на държавата при подобни случаи. Проблемът според експерти в областта е не в броя на пострадалите пчелни семейства, а в повторяемостта на ситуацията и превръщането ѝ в регулярна практика, на която пчеларите трудно могат да противодействат.

За поредна година пчеларите в Добруджа се оплакват от масово отравяне на пчели и неспазване от страна на земеделците на правилата за пръскане на стопанските култури. По думите на члена на Управителния съвет на Дружеството на пчеларите в Добруджа „Пчела Добрич“ Мартин Петров загубите и тази година са огромни.

От 2016 година в България е приета Наредба номер 13, с която се уреждат мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и стават ясни начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Фактите обаче показват, че от септември месец 2016 година, когато наредбата е обнародвана в Държавен вестник, до днес практиката с умиращи масово пчели заради отравяне не е преустановена. Имаме си поредният документ, който обаче не функционира, споделя още Мартин Петров:

"Документално всичко е перфектно, както много неща в България, но въпросът е какво се случва реално. Всичко е перфектно, когато го четеш".

На един пчелар ще му струва много да докаже щетите за производството си

Въпреки масовото измиране на пчелни семейства, само седем са подадените жалби от пчелари до Областната дирекция по земеделие в Добрич. Според Мартин Петров няколко са причините производителите на мед да не търсят институциите в такива ситуации:

"Едната от причините е страх за натиск от арендатори. Другото, което съм чувал като причина, е, че се притесняват, че когато видят прекупвачи, че са им натровени пчелите, няма да им вземат продукцията. Популярна версия е и финансовият натиск - за да стартираш процедурата по проби, по дела, евентуално - всичко това е свързано със средства".

Финансовите проблеми, за които Мартин Петров говори, са в прекомерните суми, които един пчелар трябва да отдели, за да бъде направено изследване на съседните на кошерите му стопански земи. За невъзможността таксите да бъдат платени от един човек, споделя и Димитър Димитров, пчелар от осем години и един от пострадалите и тази година. 

Преди натравянето Димитров е имал 130 пчелни семейства, в момента не знае колко са останали. "За 8 години това е третото натравяне на пчелни семейства. Годината сега започва, а те ме връщат назад", твърди той и нарича "прах в очите" субсидиите, които държавата отпуска на пчеларите.

Държавата не предоставя на пчеларите обезщетения при отравяне на пчелите

Мариана Трифонова от Шабла коментира, че пчеларите не само че трудно могат да докажат сами как и от кого са били отровени пчелите им, но и държавата не им предоставя никакви обезщетения или възможност за застраховка на кошерите при отравяне.

Пчелите помагат за опрашването на 90% от зърнените култури в света, те са отговорни и за продукцията на 70 процента от плодовете, зеленчуците, ядките и семената, които консумираме ежедневно. Айнщайн още е казал, че изчезнат ли пчелите, след четири години ще изчезне и човечеството. Дали наистина е така, можем само да предполагаме, но дори  и да оцелеем, то светът ни ще е напълно различен.

ООН и ЕС алармират за проблема от години, а в България си играем на писане на закони на хартия и пълната липса на заинтересованост дали те се спазват. Докога?

 Репортажа на Мая Щърбанова за предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05