Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Твърдения за мен в доклада на Мълър са пълни глупости

| обновено на 19.04.19 в 17:15
Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори в Пентагона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп определи като „изфабрикувани“ показанията в доклада от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър. В документа бе категорично посочено, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г., след които Тръмп влезе в Белия дом. Но не откри доказателства за сговор между президента и Кремъл, като остави отворен въпросът за това дали Тръмп е попречил на разследването.

Днес в поредица от крайно критични думи, в това число и ругатни, Тръмп каза без да дава конкретни примери, че твърдения в доклада по негов адрес са „пълни глупости“, и „изфабрикувани“. Той допълни, че документът е написан от „18 гневни мразещи Тръмп демократи“ и припомни , че за него разследването е „незаконно започната измислица.“

Опит за дискредитиране на дългоочаквания доклад днес направи и Руди Джулиани  - личният адвокат на президента, който по „Фокс Нюз“ заклейми публикацията като „изключително пристрастна“. Джулиани също защити поведението на Тръмп като отправи апел то да се разглежда като поведение на човек - обвинен в престъпление, което не е извършил.

В сряда в оповестения от над 400 страници доклад бяха посочени 10 епизода, в които президентът е извършил потенциално възпрепятстващи правосъдието действия. Тук е уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми. Няколко дни преди началото работата на Мълър президентът освободи Коми като посочената причина за това бе начинът, по който ФБР е подходило към разследването на имейлите на демократката Хилари Клинтън. Малко след уволнението пред телевизия Ен Би Си Тръмп коментира, че в съзнанието му е било руското разследване, когато е взел решение за уволнението.

Но след прегледа на доклада министърът на правосъдието Уилям Бар и неговият заместник заключиха, че е не имало достатъчно доказателства за повдигане на обвинения за възпрепятстване на правосъдието.

И докато Тръмп и неговите поддръжници обявиха победа и поискаха обществото да обърне страницата, демократите предприемат действия за пълното оповестяване на доклада, който бе публикуван с редакции. За демократите това се налага от „обезпокояващото“ поведение на президента.

Днес за телевизия Ей Би Си председателят на правната комисия в Камарата на представителите Джерoлд Надлър посочи, че за да се вземе информирано решение, има нужда да се види целия доклад.

По-късно той издаде призовка, с която изиска да получи пълния доклад по разследването на ролята на Русия, изготвен от специалния прокурор Робърт Мълър.

Надлър каза, че не може да приеме редактирана версия, която „оставя по-голямата част от Конгреса на тъмно“. Надлър посочва, че желае да постигне „разумно съгласие“ с министерството на правосъдието по отношение на достъпа до доклада. Според него докладът сочи, че е имало „сериозни случаи на закононарушения“, извършени от президента Доналд Тръмп.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Робърт Мълър

Кремъл не приема обвиненията в намеса в изборите в САЩ

Публикуваната версия на доклада на спецпрокурора Робърт Мълър не съдържа нито едно доказателство за намеса на Русия в американските избори, предаде ТАСС. Това заяви днес директорът на департамента за Северна Америка на руското МВнР Георгий Борисенко...

обновено на 19.04.19 в 12:34
Уилям Бар

Уилям Бар: Няма открити доказателства за сговор на американци с Русия

Главният прокурор и правосъден министър на САЩ Уилям Бар заяви на пресконференция днес, че спецпрокурорът Робърт Мълър не е открил никакво доказателство, че който и да е американец е участвал в сговор с руското правителство, предаде Ройтерс. Бар..

публикувано на 18.04.19 в 16:51
ВИЖТЕ ОЩЕ
Начо Панталеев

Промениха обвинението на мъжа, причинил катастрофата с Ферарио Спасов

Пет месеца след катастрофата, при която край великотърновското село Шереметя загина футболният треньор Ферарио Спасов - ловешката окръжна прокуратура промени обвинението към 25-годишния Начо Пантелеев, който предизвика инцидента. Деянието вече е..

публикувано на 20.04.24 в 10:10
Кампания за почистване на града под надслов

Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет"

Ресторантьори от Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет". В инициативата им се включва като партньор и Община Добрич. Целта е в седмицата преди Великден градът да стане по-чист и по-приятен за всички свои жители, а..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Консулът ни в Одрин: Двама българи са пътували в катастрофиралия автобус в Турция

Все още се изясняват причините за инцидента в Турция, при който 11 души пострадаха, след като автобус с българска регистрация се преобърна. Инцидентът е станал 50 километра от граничния пункт "Малко Търново - Дерекьой". Български автобус..

публикувано на 20.04.24 в 09:51

Майкъл Милщайн: Това няма да е краят на конфликта Израел - Иран

Седмица на опасна ескалация на напрежението преживя Близкият изток, защото заклетите врагове Иран и Израел си демонстрираха - с огромен риск да влязат във война - какво биха могли да причинят един на друг, ако това стане. Иран за първи път нападна..

публикувано на 20.04.24 в 09:46
Одеса, февруари 2024 г.

Нови руски атаки в Одеса и Черноморск

Украйна съобщи за нови руски атаки тази сутрин в Одеса и Черноморск. Страните от НАТО ще предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ. На..

публикувано на 20.04.24 в 09:12
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19..

публикувано на 20.04.24 в 08:47