"Цветница в Ловеч" събра близо хиляда самодейци

Снимка: Пламен Христов

Близо хиляда самодейци от читалищни състави участват в традиционния национален фолклорен събор „Цветница в Ловеч“, който започна днес. По време на  двудневния празник, който събира хиляди жители и гости на града, майстори занаятчии правят демонстрации на традиционни занаяти.

Празничната програма в двора на бившата казарма в центъра на Ловеч започна с представяне на обичая Лазаруване от най малките танцьори на фолклорна формация "Магия".

"Младите моми обикалят и събират яйца за здраве и на Великден ги боядисват".

За традициите на Лазаровден и Цветница в Ловеч разказва Димитрина Дренска.

"Няма ловчалия да дойде на празника и да не си купи грънчарско изделие и цвете. Поверието казва, че ако не си купиш, няма да ти е щастлива годината. Всеки чака този първи най-пролетен празник. Едно олицетворение на българския дух, на настроението, на всичко хубаво, което имаме ни сплотява".

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33