Имперският руски балет включи България в световното си турне

С постановката „Лебедово езеро“ руските артисти ще се представят в летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ в крепостта „Царевец“.
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Имперският руски балет включи България в световното си турне за четвъртвековния си юбилей, който трупата, създадена от Мая Плисецкая, чества тази година.

С постановката „Лебедово езеро“ руските артисти ще се представят в летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ в крепостта „Царевец“ във Велико Търново. Българското национално радио е медиен партньор на събитието.

След Бразилия и Китай и преди Гърция, Италия и Нова Зеландия артистите от Имперския руски балет ще танцуват в крепостта „Царевец“ на 13 юли. 

За постановката на „Лебедово езеро“ пристигат 45 балерини и балетисти, които за 2 часа ще сменят 180 костюма.

Ролята на белия и черния лебед ще бъдат изпълнени от една балерина – звездата на руския балет Лина Шевельова, разказа главният художествен ръководител на трупата Гедиминас Таранда:

"Тя е като кристална ваза, която цялата сияе отвътре. Когато тя излиза в ролята на белия лебед, всички замират".

Балетът „Лебедово езеро“ има трагичен и щастлив финал. За гостуването си на фестивала „Сцена на вековете“ Имперският руски балет е избрал позитивния край с щастливата развръзка на любовната история.