Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Магдалинчев: Реториката на Лозан Панов е насочена срещу главния прокурор Цацаров

Боян Магдалинчев (вляво) и водещият Явор Стаматов в студиото на програма „Хоризонт“.
Снимка: Даниела Късовска

Действията и реториката на председателя на ВКС Лозан Панов са насочени конкретно срещу главния прокурор Сотир Цацаров, каза пред БНР Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС).

В предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ той коментира така казаното от Панов, че „върховенството на закона и разделението на властите у нас са силно компрометирани, а ключови държавни институции са завладени от частни интереси“.

Самият председател на ВКС е зависим от други среди, каза Магдалинчев и допълни:

„Аз искрено се надявам г-н Панов това да го каже пред Висшия съдебен съвет, независимо дали в съдийската му колегия, или пленума. Защото той за втори път излиза с такива силни думи, а какви са зависимостите нека да ги каже пред нас, защото в съвета и в публикации пред медиите се говори, че той има други зависимости“:

По думите му твърдения за такива зависимости излизат в различни печатни издания.

„Нека да го каже пред нас с имена и конкретни факти и обстоятелства“, каза той.

„Тук по-скоро битката е друга. Изтича мандатът на главния прокурор. Дали г-н Панов иска някой друг да заеме тези позиции и кой конкретно“, каза Магдалинчев

Ако г-н Панов има свой фаворит „нека да го каже, защото поведението му е странно, то е насочено срещу главния прокурор, определено“, посочи още той.

Запитан дали според него всичко е наред в съдебната система и в правилата, по които се води борбата срещу престъпността и корупцията по високите етажи, Магдалинчев каза:

„В последните две години е много сериозно активирано, от страна на прокуратурата по отношение на голямата престъпност, поне това, което се образува като производство и Карнобат, и Арабаджиеви…Искрено се надявам да вървят нещата в тази посока. Има сериозно засягане на икономически интереси“.

Той не прави връзка (в конкретния случай – бел. ред..) между засягането на икономическите интереси и реториката на Лозан Панов, но „засегнати са и лобита, които стоят зад г-н Панов“.

Магдалинчев коментира изказването на президента, че „Апартаментгейт“ е вододел дали ще останем общество, тънещо в корупция и безпътица, или ще поемем по пътя на правовата държава“.

„Апартаментгейт“ като че ли е малко по-странична тема. В условията на пазарната икономика и на пазарните механизми, въпросът за придобиването на собствеността, в това число жилище, е въпрос на конкретно договаряне между продавач и купувач“.

„Проблемът е в две посоки първо, ако има някаква зависимост на лицето, заемащо публична длъжност от това договаряне и вторият момент – произходът на средствата“ , каза Магдалинчев.

Според него в случая с апартамента на Лозан Панов това е „сделка, която съпругата му е направила още преди сключването на брак, но нормално е, доколкото в момента той е председател на ВКС, той да отговори по някакъв начин за какво става въпрос и каква е позицията“.

Би следвало поне този път той да проговори и нещо да каже, посочи още Магдалинчев.

„Г-н Панов, председателят на ВКС и главният прокурор са магистрати, за разлика от членовете ва Висшия съдебен съвет, които в момента не са магистрати. По отношение на всички магистрати в Закона за съдебната власт има разработени правила за дисциплинарна отговорност. По отношение на тримата големи в Закона за съдебната власт няма разписани правила. Щом са магистрати, както са всички останали, би следвало да се разработят правила и за тях“, каза той, коментирайки идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов за промяна на правилата на тримата големи в съдебната власт.

Цялото интервю с Боян Магдалинчев може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството в Гърция оцеля след вот на недоверие

Само с гласовете на депутатите консерватори от управляващата партия в Гърция „Нова демокрация“ правителството на Кириакос Мицотакис получи вот на доверие.  След три дни остри дебати в парламента оцеля правителството на Мицотакис беше подкрепено със 159 гласа от 300-членния парламент. Цялата опозиция гласува за сваляне на доверието от кабинета...

публикувано на 29.03.24 в 01:40

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10