Акции по кръводаряване в редица градове

Акцията по кръводаряване във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Акции по кръводаряване имаше днес – на Цветница, в редица български градове, след които София, Варна и Велико Търново.

Десетки столичани се включиха в пролетната кампания за кръводаряване „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!”. Тя традиционно се организира на Цветница  от Националния център по трансфузионна хематология и Българския Червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква.

За малко повече от час пунктът в 6-о основно училище близо до храм "Свети Седмочисленици" са дарили кръв 18 души, казва Евелина Динова от Центъра по хематология.

„По-голяма част от хората, които ни посещават днес, са вече наши редовни дарители. Имаме и такива, които даряват за първи път по време на Цветница. Всъщност апелът ни е към всички здрави хора, които искат и могат да дарят кръв, да ни потърсят, да ни подкрепят. Радостното е, че хората от 20 до 45-годишна възраст са много активни“, каза тя.

Някои са дошли с конкретна причина: „За познат, който има нужда, затова. Да помогна. Дарявам за пръв път“, сподели един от тях.

За други даряването на кръв е мисия и традиция:

„Разбира се, да помогна на хората, които имат нужда. Случва се на всеки да се нуждае и трябва да си помагаме. Тук всички сме колеги и всички се събираме заедно от офиса и идваме групово. Добрият пример трябва да е заразителен“, каза млада жена, която дарява кръв за 12-и път.

Социално-спортния велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия стартира във Варна под надслов „Движението е промяна“.

Инициативата е на Българската асоциация по хемофилия и се провежда едновременно в пет български града. Целта е да се даде гласност на инициативите за осигуряване на лечение и подобряването на социалните условия на живот  на хората с вродени нарушения на кръвосъсирването.

Мирена Иванова - координатор на проявата за Варна, каза, че в града има близо 100 души с това заболяване и обясни:

„Днес се опитваме да проведем едно  здравно социално мероприятие – „Велопоход заедно“ се нарича. Посланието е „Движението е промяна“. Надяваме се да стигне като информация повече до хората за проблемите, за трудностите на хората с хемофилия. Хората, които страдат от такова заболяване или са родители на деца с хемофилия правят такива мини велопоходи“.

Кръводарителите във Велико Търново се увеличават, като се включват все повече млади хора. Отделението по трансфузионна хематология днес разкри пункт в неделното училище на църквата „Свети Никола“ в старата столица.

736 души са дарили кръв в областната болница във Велико Търново за първото тримесечие на годината. Най-много са кръводарителите на възраст между 30 и 45 години, посочи началникът на кръв центъра д-р Мариана Витанова.

„Има млади хора, които идват за първи път да кръводаряват доброволно, без да имат натиска на нуждаещ се близък“.

За 11-а поредна година великотърновци се включиха в кампанията за кръводаряване на Цветница в храма „Св. Никола“.

Курсантите Юри Карамфилов и Тома Тодоров са от редовните кръводарители:

„Дарявам за четвърти път. За здраве го правя. Мисля, че е добре всеки да дарява“, „Дарявам за втори път. За мен това е нещо важно, включително за хората, на които помагаме“, казаха те.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33