Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов за Шри Ланка: Координирана терористична атака в символичен ден

В момента на атаките имаше страшно много фалшиви новини, сподели Мартин Васев

Жители на Коломбо четат вестник, чиято водеща тема са терористичните атаки в страната на католическия Великден.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От постъпилата информация досега за станалото в Шри Ланка може да се заключи, че става дума за координирана терористична атака, извършена в символичен ден срещу християнски храмове и хотели, където отсядат чужденци, каза пред БНР Йордан Божилов – председател на Софийския форум за сигурност.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той коментира бомбените атаки на католическия Великден, при които бяха убити най-малко 290 души и 500 ранени, както и задържаните до понеделник сутринта 13 заподозрени.

„Явно е, че е имало подготовка, много са извършителите – т.е. има и организация. Но това, което още не се знае какви са мотивите и кой точно е извършител“, каза той.

Божилов припомни, че през 80-те и 90-те години на XX век е имало често съобщения за терористични атаки в Шри Ланка, но те са били свързани с вътрешни политически противоречия. Тогава в страната – до 2009 г. се водеше гражданска война, като тамилски сепаратисти воюваха срещу правителството, като жертви на терористични атаки станаха 60-70 хил. души.

Той предполага, че новите атаки не са свързани с тези събития, но че това може да се каже категорично, когато се установи кой стои зад тях. И посочи появилата се информация, че шефът на полицията на Шри Ланка е алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко движение планира „самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия“.

По думите на Божилов „явно е работено“ по тези сигнали, защото трима полицаи са загинали след първите терористични актове, докато влизали в едно от местата, където се предполага, че са съхранявани боеприпаси и са се намирали потенциални извършители.

В един от хотелите мишени в столицата Коломбо има 6-има български граждани, които са в безопасност, съобщи българското МВнР. В страната бе и Мартин Васев, който излетя часове от Коломбо часове преди в неделя вечерта на летището там да бъде обезвредена бомба.

„Пристигнах в четвъртък, а в петък бях в Коломбо, обикаляйки храмове, джамии и църкви. Научих за атаките, когато те се случиха, а 30 минути след това мои приятели вече ми бяха писали какво се случва в Коломбо, а и в цялата държава, защото атентатите бяха на няколко места“, разказа той пред „Хоризонт“.

Васев първоначално се уплашил, защото нямало яснота какво точно се случва. „Броят на жертвите растеше, броят на атаките – също, а пътувах сам в Шри Ланка“, призна той.

По думите му при такава криза Туитър е най-добрият източник на информация, поне в Шри Ланка, защото местните медии публикуват в тази социална медия. „Но трябва да се балансира, защото в този момент на атаките имаше страшно много фалшиви новини и беше много трудно да се пресее, кое точно е истина. Имаше известна доза дезинформация и заблуждаване“.

Не знам доколко ефективна бе тази забрана върху социалните медии, наложена от властите. Не знам и дали беше извън територията на Коломбо, защото там където бях имах достъп почти през цялото време. За кратко - около 5 минути, нямах възможност да отворя Фейсбук, някъде в района на Коломбо, каза той. Но посочи, че други мрежи са били прекъснати.

Васев посочи, че мерките за сигурност на летището на Коломбо са били засилени – колите претърсвани, пътниците проверявани по няколко пъти.

Коментирайки реакцията на местните хора той посочи: „Не бих казал, че беше паника, защото тези хора са преживели твърде много – над 20 години гражданска война не се забравя лесно, но я имаше тази известна доза уплаха и страх от несигурността. Тази терористична атака внася допълнителна несигурност в държавата, която тъкмо започваше да се изправя на крака благодарение на туризъм, икономиката ѝ се развива“.

„Много дълго време след края на гражданската война в Шри Ланка – която тази година бе определена за една от най-добрите туристически дестинации в света, не е имало инциденти. Даже и на страниците на българското външно министерство страната е в зеления списък“, каза от своя страна Божилов.

„Ние трудно можем да предвидим къде и кога би могъл да се случи терористичен акт“, каза той и препоръча на пътуващите да се информират от страницата на МВнР и да изпращат данните си къде и кога пътуват, къде отсядат, за да може да им бъде помогнато.

Повече по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК инж. Антон Стефанов.  Аварията по довеждащия водопровод стана тази сутрин край село Хан..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Повече гранични полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска.  "Против" гласуваха председателят на СЕМ..

публикувано на 28.03.24 в 12:49