Представят древния език „ладино“ и сефарадски песни

Проф. Ева Волицер
Снимка: личен архив

Преподавателят по актьорско майсторство в НБУ проф. Ева Волицер създава спектакъл, основан на древния език „ладино” и сефарадски песни. Чрез изкуство проектът обогатява познанието за миграцията на евреите през XV век и хвърля допълнителна светлина към тяхната културна история.

В предаването „Хоризонт до обед“ проф. Волицер разказа:

„Сефарад” на иврит означава „Испания”, а евреите, които са се преселили през 1492 година от Испания и които са пренесли древния испански език и са станали негови пазители във времето, са се наричали „сефаради”. Еврейската общност, която се заселва в България, е част от тях.“

Спектакълът на Ева Волицер носи специално послание. Един език, почти забравен и застрашен от изчезване, ще бъде възроден чрез гласа на актрисата. Това ще се случи в Регионалния исторически музей в Пловдив и в Евангелистката църква в район Южен.

Ева Волицер е българска актриса, певица и режисьор. Тя владее 500-годишния език „ладино” и го популяризира последователно. През 1996 г. публикува албум с 22 древни еврейски песни на „ладино”, който се продава из целия свят. С новите концерти в Пловдив тя продължава да бъде посланик на културното наследство на своите предци.

Цялото интервю с проф. Ева Волицер чуйте в звуковия файл.