Елена Йончева показа оригиналния запис по аферата „Ало, Банов съм“

Прокуратурата: Когато получим записа, ще преценим дали е относим към проверката

| обновено на 22.04.19 в 15:17
Елена Йончева показа оригиналния запис по аферата „Ало, Банов съм“. Тя показа и мобилния телефон, с който е бил направен записът.
Снимка: Пресцентър на БСП

Депутатът и водач на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева показа оригиналния запис по аферата „Ало, Банов съм“. Тя показа и мобилния телефон, с който е бил направен записът на 21 март 2016 г. от служител на Министерството на културата.

На 12 април Специализираният съд обяви, че няма основания за образуване на дело по сигнала на БСП. Днес обаче социалистите показаха документи от Министерството на регионалното развитие. От тях става ясно, че е имало забавяне на строителството на обектите, за които министърът на културата Банов е опростил 700 хиляди лева за ремонта на Ларгото.

„На ход е Специализираната прокуратура дали ще пожелаят да разследват „Ало, Банов съм“ или съдбата на „Ало, Банов съм“ ще следва съдбата на „Ало, Ваньо“, каза Йончева.

Въпросните документи и записът днес ще бъдат внесени отново в Специализираната апелативна прокуратура.

Няколко часа след като показа телефонът, с който е бил направен записът, Йончева обяви в профила си във Фейсбук, че ще го предостави на специализираната прокуратурата в сряда.

Елена Йончева коментира, че служителят, направил записа, се страхува да свидетелства. Въпросният запис е предоставен на БСП чрез Европейска директива за защита на източника на информация.

От прокуратурата коментираха лаконично, че когато получат записа от Йончева, ще преценят дали е относим към проверката и дали се налага тя да бъде възобновена.