Борисов: С цялостното изграждане на АМ "Хемус" БВП ще се вдигне с 10-20%

| обновено на 23.04.19 в 12:20
Премиерът Бойко Борисов проверки и напредъка при изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза на магистрала „Хемус".
Снимка: БГНЕС

С цялостното изграждане на магистрала "Хемус" БВП на България ще се вдигне с 10-20 процента, тази прогноза направи министър-председателят Бойко Борисов при първата копка на новия участък от пътя, край ловешкото село Торос.

Премиерът Борисов първо инспектира трасето от Ябланица до пътен възел "Боаза". 10-километровият участък според него е 78% изграден. След 15 май ще започне и асфалтирането на този участък, който трябва окончателно да бъде завършен през есента.

Борисов даде старта и на изграждането на следващите 134 километра от магистралата, от пътен възел „Боаза“ до пътя Русе - Велико Търново, който участък, по думите му, трябва да бъде завършен до края на 2023 година. До края на 2022 година трябва да бъде завършен участъкът от пътен възел „Боаза“ до пътя Ловеч-Плевен:

"Така че е впечатляващо и е хубаво да го видят хората това, което се прави. Много години на голи поляни в планината съм заставал така и година и половина след това каране по магистрала и се забравя труда на стотици работници, които са тука и ви каня за следващите два лота да видите как се действа и там".

На първата копка край ловешкото село Торос присъстваха и финансовият министър Владислав Горанов, който е осигурил финансирането, по думите на Борисов, както и регионалният министър Петя Аврамова, която каза, че все още има проблеми с отчуждаването на някои имоти, но тези проблеми ще бъдат решени и изграждането на магистралата ще продължи. Вече се мисли и за идеен проект за участъка от Велико Търново до Търговище.

За изграждането на 134-километровия участък от магистралата правителството отпусна малко над 1,1 млрд. лева. Трасето е разделено на 6 участъка. Строителството на първите три от тях, от „Боаза“ до пътен възел „Плевен“ - с обща дължина 51,5 километра - стартира още тази година, а на останалите 83 км до пътя Русе - Велико Търново ще бъде изпълнено техническо проектиране.

Целия репортаж може да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33