Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев: На този етап не виждам смисъл да се говори за 3-ти мост на Дунав

Дунав мост 2
Снимка: Кристиян Кирилов

Между България и Румъния ще се построи нов мост на река Дунав стана ясно след проведеното в Букурещ на 29 март общо заседание на правителствата на двете страни. Инфраструктурата и свързаността са обсъдили в рамките на двустранната си среща премиерите Бойко Борисов и Виорика Дънчила.

Преди повече от 40 години е подписан меморандум между България и Румъния за изграждане на връзки през река Дунав между градовете Видин - Калафат, Лом -  Раст, Оряхово-Бекет, Свищов – Зимнич, Русе – Гюргево с втори мост Тутракан - Олтеница и Силистра-Калъраш.

От тези осем планирани моста съществуват само два - при Русе и Видин.

Третият обаче явно е в проект и румънската страна е посочила точката за свързаност – Зимнич – Свищов.

Георги Георгиев, който повече от 20 години беше начело на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, коментира избора на локация:

“Нормално е между две държави срещу по-големите градове да има някакви пътна връзка, като мостове, но ние сме бедни държави и двете“.

За мен (изборът на връзката Свищов - Зимнич – бел. ред.) беше изненада. Вече са налице почти две 2/3 от предварителните подготовки за Русе –Гюргево, което ще бъде естествено продължение на магистралата, която от Велико Търново до Русе ще се изгради и по която ще се пътува за Букурещ, каза още той и допълни:

“Мисля, че там има китайски интереси за някакви инвестиции, те повече откъм румънска страна, от българска страна, за да се стигне до взимане на решение за изграждане на такова сложно съоръжение, трябва да се направят предварителни проучвания, стабилна икономическа обосновка. Това скъпоструващо съоръжение за колко време може да се изплати“.

“Едно такова мостово съоръжение между двете държави може да се изплати само с бъдещи такси, които ще събира“.

“Навремето Чаушеску и Тодор Живков правиха копка, но когато проектите бяха готови, а сега да правим някаква копка, това ми звучи предизборно“, посочи още Георгиев.

“На този етап не виждам смисъл да се говори за този мост. Отделно от това трябва да се обяви конкурс, в зависимост от това какво ще бъде финансирането, ако е по европейско финансиране -  международен конкурс за фирма, която да извърши предпроектните проучвания. Това ще отнеме минимум 2 години. И след като минат тези екологични обсъждания, които неразривно съпътстват такива проучвания. След което следва да се обяви конкурс за мост и там ще се появят няколко проекта, които също ще отнемат минимум още година – две. Дотук станаха 3-4 години“.

Първа копка (до три дни - бел. ред.) и ще сложим един паметник там, че двамата премиери на България и на Румъния са хванали една лопата и са изкопали една дупка. Това ми напомня за времето на социализма, коментира още той.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър на външните работи. "Премиерът Главчев е положил клетва като член на Министерския съвет...

публикувано на 24.04.24 в 09:58

От петък започва изплащането на великденските добавки

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около..

публикувано на 24.04.24 в 09:57
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170 милиона потребители в САЩ. Ако социалната мрежа не смени собственика си, ще бъде забранена в..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния арменски храм "Света Богородица". До края на миналия век в Силистра все още е имало живи, спасили..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл", предаде БТА. Правозащитната организация публикува годишния си доклад  за 2023-2024 г. за..

публикувано на 24.04.24 в 09:12