Институцията на Омбудсмана у нас с най-високи статут за правозащитна организация

Снимка: БГНЕС

Институцията на Омбудсмана у нас вече е с пряк достъп до Организацията на обединените нации и получи най-високия статут - „А“ за правозащитна организация. Това съобщиха от пресцентъра на Мая Манолова. Полученият статут дава възможност омбудсманът да участва и да изразява позиция в заседанията на всички комитети по правата на човека на ООН, както и в Съвета по правата на човека.

На среща с граждански и неправителствени организации омбудсманът Мая Манолова поясни какво е значението на този статут: 

„Това означава, че институцията на омбудсмана, като национална институция, която защитава правата на човека, отговаря на най-високите световни стандарти, за независимост, за безпристрастност, за плурализъм, за максимално широк мандат, за прозрачност“.

Чрез новия статут институцията ще получи не само по-висок авторитет, но и възможност да защитава по-добре правата на българските граждани. 

„Вече имаме възможността да повдигнем въпроси, свързани с правата на българските граждани пред най-високи световни правозащитни форуми. Имаме право вече да участваме пълноправно в работата на комитетите по правата към ООН и да поставяме в дневния ред на тези високи форуми проблеми, свързани с правата на гражданите на България“, допълни Манолова. 

Само 12 страни в ЕС имат национална институция по правата на човека, акредитирана със статут „А“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33