Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Българската асоциация "Биопродукти" Албена Симеонова:

Българите все повече внимават с какво се хранят и биопродуктите са все по-търсени

Албена избрала наследствените лозя в района на Никопол пред работа в екипа на Ал Гор

| обновено на 26.04.19 в 09:49
7
Снимка: Личен архив

За биоземеделието има мегдан вече от няколко години и той продължава да се разширява, каза в предаването "Графити по въздуха" Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“. 

„Забелязвам как се разви фермерският пазар всяка сряда пред Министерството на земеделието. Първоначално почти нямаше клиенти. Хората идват, гледат, питат ти кой си. Един месец гледаха. След това няколко месеца трябваше да успеем да завъртим оборот, който да ни покрие разходите. Всичко това – хората да приемат биопродуктите, отнема време."

Симеонова смята, че вече има "сериозен мост между хората и биопроизводителите". Убедила се е, че независимо от скептицизма, все повече хора внимават какво слагат на трапезата си и вече знаят как да разпознават биопродуктите.

В луксозните биомагазини има голяма разлика в цените между българските и вносните биопродукти заради фактора транспорт, обяснява Албена Симеонова и дава пример с биолютеница, направена в Германия с български чушки.

Българските биопродукти няма как да не са по-скъпи от конвенционалните на пазара, защото биопроизводителите плащат скъп сертификат и много от производствените операции се правят на ръка, поясни още тя.

„И не на последно място добивите – ако мой колега конвенционален лозар добива 900-700 кг от декар, аз повече от 300-максимум 400 килограма не съм брала“, допълва Симеонова, напомняйки, че в за отглеждането на биопродукти не се използват пестициди, химически торове и ГМО.

У нас има около 20 сертифицирани организации, които правят проверките, като се започне с екологичния план на фермата. 

„На етикета на продуктите, в единия от ъглите има европейското листенце, което символизира биологичното производство. То е или зелено, или черно, със звездичките на ЕС около него“, разказва още Албена Симеонова. Листенцето съдържа номера на сертифициращата организация. С този номер всеки може да провери на сайта на земеделското министерство и дори най-скептичните да се уверят в регистрацията на биопроизводителя.

Албена Симеонова е избрала да живее и работи в село Любеново, община Никопол. Селото е включено в европейската мрежа Натура 2000. По думите й, „Господ е създал това място за земеделие и туризъм.“

Дядо й Върбан бил един от най-известните и състоятелни лозари в района, по-късно интерниран в Белене. След реституцията Албена получила дядовите си земи и след обучение в САЩ по агроекология, се върнала тук и започнала да възстановява лозовите масиви.

Никопол е едно от местата, които са приютили евреите по време на гоненията срещу тях в Европа преди няколко века. Тогава турският султан ги кани да се заселят в Османската империя и да правят търговия. „Във Видин, община Гулянци… над 400 еврейски семейства се заселват в Никопол. Баба ми е наследник на един от еврейските родове, които се заселват там. Така че аз нося тази еврейска жилка.“

Макар да е била поканена в екипа на Ал Гор като експерт в областта на околната среда, се върнала в България, където днес пази родовата памет и занаят.   

„Може би съм била на две-или три години, когато съм помагала да правят гроздето – да го мачкам в един голям издълбан дънер от орех. Произвеждахме бяло вино, бяло вино от червено грозде – сега му викат розе, червено вино.“

"Повечето от нас сме малки семейни фирми, които работим, оперираме и живеем в селата, отглеждаме децата си в селата, за разлика от големите фермери – 98% от парите, които идват в българското земеделие отиват при големите, които живеят в градовете, имат супер апартаменти, коли. Но онова, което се случва в селата, аз си мисля, че е много вдъхновяващо", споделя още Албена.

Въпреки забавените пари за биопроизводителите и техните протести, никой от 20-те й работници не е решил да напуска. „И това е мотивиращо – да се остане и да се работи на такова място, където хората са зад теб, хората са с теб“ и всички деца в селото ти казват "мамо", разказа пред "Хоризонт Албена Симеонова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20