Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов мощен циклон връхлетя Мозамбик

3
Най-малко един човек е загинал при преминаването на циклона Кенет над Северен Мозамбик през нощта.
Снимка: БТА

Нов мощен циклон връхлетя Мозамбик - малко повече от месец след Идай, който причини катастрофални наводнения в тази държава в Южна Африка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Най-малко един човек е загинал при преминаването на циклона Кенет над Северен Мозамбик през нощта. Разрушени са били много сгради, включително 90 процента от къщите на остров Ибо, съобщиха властите.

Според синоптиците районът не е виждал такава буря поне от 60 години.

ООН предупреди, че през следващите 10 дни в зоната се очаква да паднат до 600 милиметра дъжд - два пъти повече отколкото се изляха върху град Бейра след преминаването на циклона Идай над Централен Мозамбик преди шест седмици.

Бурята миналия месец уби над 600 души и остави стотици хиляди без дом. Бейра, вторият по население град в Мозамбик, понесе катастрофални щети, а освен това в страната избухна епидемия от холера.

Циклонът Идай уби много хора също в съседните Зимбабве и Малави.

Циклонът Кенет може да доведе до необходимост от нова голяма хуманитарна операция, предупреди ООН. Световната организация подчерта, че отговорът на Идай, след чието преминаване нужда от помощ имат 3 милиона души в Мозамбик, Зимбабве и Малави, остава "критично недофинансиран".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Единствения възможен маршрут за достъп в района на Жоао Сегредо, където националният път 6 е бил прекъснат след преминаването на циклона Идай.

Оцелелите от циклона Идай в Мозмабик са изправени преди взрив от епидемии

Оцелелите от мощния циклон, който удари части от Африка преди десетина дни, започват да получават днес лекарства, храни и палатки, докато Червеният кръст предупреди за „бомба със закъснител“ от епидемии в региона, предаде АФП. Бурята Идай помете..

публикувано на 26.03.19 в 11:09
Циклонът Идай причини огромни наводнения и разрушения в Мозамбик, Зимбабве и Малави.

Три държави бедстват, след като циклонът Идай причини огромни разрушения в Африка

Над 200 са жертвите на мощния циклон Идай и последвалите наводнения в Мозамбик. Ветрове с над 170 км/ч удариха Югоизточна Африка миналата седмица и по данни на ООН са засегнали над 2,6 млн. души, включително в съседните на Мозамбик Зимбабве и Малави,..

публикувано на 20.03.19 в 08:43
Единственият възможен маршрут за достъп в района на Жоао Сегредо, където националният път 6 е бил прекъснат след преминаването на циклона Идай.

Близо 450 загинали в Мозамбик заради циклона Идай

Близо 450 души са загинали в Мозамбик в резултат на циклона Идай. Половин милион души са засегнати от бедствието. Циклонът премина през пристанищния град Бейра с ветрове със скорост 170 км/ч, след което се придвижи към Зимбабве и Малави,..

публикувано на 24.03.19 в 12:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи,..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан..

публикувано на 28.03.24 в 19:01

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната..

публикувано на 28.03.24 в 18:55