Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Dark Web – тъмната част на мрежата

Снимка: БГНЕС

Интернет – място за забавление, за работа, но и за престъпления. Dark Web е тъмната част на мрежата.

„Dark Web е паралелна с интернет. Достъпът ѝ преминава през специален софтуер, място, в което има и добри неща, но и престъпна част. Там се влиза през специален софтуер и изглежда като всеки обикновен браузър. Първоначално е създадена в САЩ от местната агенция за защита, като целта е била обмяна на информация. Добрата страна е, че може да се споделя съдържание – анонимно, в условие на цензура. Много журналисти я използват“, обясни Николай Костов, програмист.

Но на тази платформа има и извратени филми, магазини за продажба на наркотици и на оръжия, има сайтове за садистични забавления, свърталище за нацисти, расисти.

Димитър Карагегов от Експертен клуб за икономика и политика обясни как работи Dark Web. Той подчерта, че сделките в това виртуално пространство са почти винаги непроследими. Но има и случаи, при които властите са стигали до авторите на определени страници.

Комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП:

„Има специализирана структура в Европол, която се занимава с Dark Web. Преди месеци при операция на Интерпол успяхме да свалим интернет сайт, който предлагаше на живо сексуални гаври с деца. Сайтът, който се хостваше в България, предлагаше тази услуга, като действията се извършваха в Малайзия с деца, заключени в едно село. Никак не е безопасно за престъпниците да извършват дейността си в Dark Web“.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8 милиона лева. Нови технологии пресъздават битката при Тутракан Лентата на иновативния музей,..

публикувано на 18.04.24 в 20:15

Джон Малкович избра актьорите за "Оръжията и човекът"

Приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на актьори от Народния театър, които ще участват в спектакъла "Оръжията и човекът" по пиесата на нобеловия лауреат Бърнард Шоу. Репетициите ще започнат през октомври, а премиерата ще е месец по-късно. Постановката ще се играе на голямата сцена на Народния театър. Пиесата в 3 действия от..

публикувано на 18.04.24 в 20:09
Урсула фон дер Лайен на конференцията на ЕНП в Букурещ.

Фон дер Лайен: Задава се голяма вълна от проекти за износ на втечнен газ

От следващата година се задава голяма вълна от проекти за износ на втечнен газ, което ще доведе до значително понижение на неговите цени - това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след втория ден от заседанието на европейските лидери. Днес те обсъждаха икономически теми.  Данните показват, че голяма вълна от нови..

публикувано на 18.04.24 в 19:51

БДД е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от Главчев смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от служебния премиер Димитър Главчев смяна на министъра на външните работи в условията сложна международна обстановка. Това се посочва в становище на организацията до медиите. То гласи:  "Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от..

публикувано на 18.04.24 в 19:05

БЧК раздава хранителни пакети на над 600 000 души

Хранителни пакети за над 600 000 души, живеещи в материални лишения, се раздават в пунктовете на БЧК в цялата страна от началото на април.  Пакетите с 15 вида продукти ще бъдат раздавани до 7 юни и са осигурени по възобновената програма за храни и материално подпомагане с европейско финансиране. Право на такава помощ имат 7 групи от хора, сред които..

публикувано на 18.04.24 в 18:58