Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Тази сутрин Старозагорският митрополит Киприан лети за Йерусалим, за да донесе Благодатния огън у нас, информира вестник "Монитор". "С българския "Фалкон" пътува и македонски епископ, който ще отнесе свещения огън в храмовете там", уточнява вестник "24 часа".  

Най-много миряни ще запалят свещ в столичния храм "Св. Александър Невски", където довечера с литийно шествие ще пристигне Благодатният огън, допълва вестник  "Телеграф". "Целуваме икони на Исус" Христос и Божията майка "в 5 хиляди храма" у нас на Великден, изчилява още изданието.  

"130 хиляди българи за празника в Гърция, 60 хиляди румънци - у нас", пресмята и вестник "24 часа". На страниците му откриваме и сметка-сравнение под заглавие "София, Букурещ или Атина - къде е най-евтино да се изкарат почивните дни".

Изданието информира и че "гигантски козунак, съставен от 500 по-малки, ще бъде раздаден в Пловидв на Великден". Общата му дължина е 60 метра, уточняват от градската управа.

"70-метров козунак ще има на площада във Враца", допълва вестник "Телеграф". Толкова ще е дълъг и "козунакът-гигант на мегдана във Враца", пише вестник "Монитор".

Изданието изтъква и че тази година "козунакът струда близо 4 лева за брой в супермаркетите", а в пекарните по поръчка достига 10 лева за килограм. "Най-скъпо плащат за подсладения хляб в Пловдив - около 6 лева и 30 стотинки за килограм, а в Северна България същият грамаж струва под 5 лева", четем още на страниците на "Монитор".

"Трапезата пълна за Великден със стотарка" - толкова ще "похарчи едно българско семейство" за празничната вечеря днес, пише още вестникът. Изданието се позовава на данни на Системата за агропазарна информация, според които "най-скъпо излиза празникът в Русе и София, а най-евтино - във Варна".

А във вестник "Телеграф" четем за "бой с яйце в морето край Приморско". Там -  на дъното на морето в подводния параклис "Свети Никола" на Великден, водолази ще се борят с шарени яйца, осветени преди това от свещеник на брега, пояснява изданието.

"2 700 осветени яйца и парчета козунаци ще бъдат раздадени" във Велико Търново тази вечер, напомня вестник "24 часа". "Хиляди се очакват в Пасхалната нощ на Царевец", който за поредна година отваря врати на Велика събота, пише още изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прощална сесия на ЕП в Страсбург

Над 600 са акредитираните журналисти за финалната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. 705 са евродепутатите в този мандат на парламента, над 720 ще бъдат в следващия състав след изборите през юни. Българската група е съставена от 17 депутати. "Много дружелюбна атмосфера. В обсъжданията не се спестяват обвинения, че Европа..

публикувано на 24.04.24 в 12:08
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос". Това коментира проф. Огнян Минчев. Да плащат ли медиите на анализатори, политолози, социолози, изобщо за експертиза?  Това дискутираха пред БНР..

публикувано на 24.04.24 в 11:44
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод така наречения казус "Нотариуса", от което Гешев твърди, че се е почувствал оклеветен.  То..

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна църква, цитирана от Ройтерс. В съобщението, което е поместено вчера на епархийската..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели, пачки, специално ДПС няма да работи с тях.  Всичко, което видяхме, е чудовищно", посочи той...

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му, Законът за личния фалит, правилата за работата на Комисията за противодействие на корупцията,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално представително проучване на нагласите към българския имунизационен календар, проведено по..

публикувано на 24.04.24 в 10:49