Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Шулце Весел: Зеленски вероятно ще следва външнополитическия курс на предшественика си

Oбществата с по-кратка демократична история имат огромни очаквания към отделните личности

Петро Порошенко (вляво) и Володимир Зеленски
Снимка: Ройтерс

„Няма да тропам на врата, където не съм поканен.“ Тези думи на Володимир Зеленски стреснаха ЕС и НАТО, защото те бяха отправени по техен адрес. След това, по време на предизборния дуел с Петро Порошенко, вече избраният президент Зеленски заяви, че украинците отдавна са решили, че бъдещето им е свързано с ЕС. А членството в НАТО трябва да бъде решено на референдум.

С какви очаквания е Европа от новия украински президент и какво ще е бъдещето на преговорите в рамките на Нормандската четворка? Весела Владкова разговаря с проф. Мартин Шулце Весел от университета в Регенсбург, който е говорител на германо-украинското историческо дружество.

- В Европа отново нестандартна личност влезе в политиката, при това на най-високо ниво. Володимир Зеленски убедително спечели президентските избори в Украйна. Готова ли е Европа за такъв президент, проф. Шулце Весел?

- Европейският съюз трябва да му подаде ръка. Засега се вижда, че той не е особено добре ориентиран във външната политика. Затова е важно, ЕС, но и съседните на Украйна държави да започнат интензивен диалог с новия президент.

- Първата покана за посещение в европейска столица дойде от Берлин. Как да разчитаме този ход на канцлера Ангела Меркел, особено след като между двата вота в Украйна тя прие Петро Порошенко, но не и Володимир Зеленски?

- Поканата със сигурност има връзка с това, че Украйна е важна за националната сигурност на Германия. Новоизбраният президент заяви, че смята да продължи преговорите с Германия, Франция и Русия в рамките на т.нар. Нормандска четворка. Това може да се възприеме като знак, че Зеленски ще се придържа към външнополитическия курс на предшественика си Порошенко.

- Зеленски направи няколко противоречиви изказвания по време на предизборната кампания, а неговият политически съветник Дмитро Разумков заяви, че форматът на Нормандската четворка не е ефективен. В крайна сметка новоизбраният президент се зарече да следва за преговори за уреждането на конфликта с Русия в Източна Украйна. Какви са изгледите за успех, проф. Шулце Весел?

- Форматът на Нормандската четворка предполага, че преговорите се водят от Германия и Франция от името на Запада, без персоналното участие на Съединените щати. Но тяхното присъствие е осезаемо. Европейският съюз и САЩ упражняват заедно натиск върху Русия. Санкциите са един от инструментите им. Или с други думи - Нормандската четворка не означава, че Германия и Франция водят някаква самостоятелна политика. Най-малкото, защото сами двете държави не са достатъчно силни.

- Русия обаче изрично изключи в преговорите да се включат Съединените щати и Великобритания.

- Нормандската четворка не преговаря изолирана от политическата обстановка в Европа и света. Дори американците да не са на масата на преговорите, участниците трябва да се съобразяват с тях. За мен форматът на Нормандската четворка е възможно най-прагматичният, поне за да се сложи край на военните действия в Източна Украйна.

- Виждате ли конкретен резултат от тези преговори?

- Войната не е прекратена. Знаем, че на фронтовата линия все още загиват хора. Но преговорите не допуснаха разрастване на конфликта. Нека не забравяме, че първоначалната руска доктрина включваше създаването на Новорусия, която да се простира далеч извън територията на Луганска и Донецка област. Именно тези амбициозни планове бяха спрени. Конфликтът не е разрешен, но беше ограничен.

- Как си обяснявате феномена Зеленски, проф. Шурце Весел? Той самият определи себе си като резултат от грешките на Порошенко.

- Обяснявам си този феномен с това, че обществата с по-кратка демократична история имат огромни очаквания към отделните личности. И в развитите демокрации политиците имат влияние, но избирателите все пак по-често се замислят, дали да гласуват за човек с политически опит, или за новак. И в повечето случаи предпочитат опитния политик.

 Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08