Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изразиха надежда, че безредиците във Венецуела ще доведат до свалянето на Мадуро

Джон Болтън
Снимка: БТА

В Съединените щати изразиха надежда, че случващото се във Венецуела ще доведе до свалянето на Николас Мадуро от власт.

Съветникът по национална сигурност Джон Болтън заяви, че безредиците не са преврат, защото както САЩ, така и много други държави признават Хуан Гуайдо за легитимен лидер на страната.

Повеждането от Гуайдо на вълна от гражданско недоволство Болтън описа като “смела постъпка”. Той не говори за готвени от администрацията действия, но каза, че предпочитанията са за мирно сменяне на властта. Болтън също припомни, че се разглеждат всякакви варианти.

Президентът Доналд Тръмп обяви  в Туитър подкрепа за свободата на народа на Венецуела. Тръмп също заплаши Куба с “пълно ембарго” и санкции ако войските ѝ не прекратят операциите си във Венецуела.

Вицепрезидентът Майк Пенс се застъпи за Гуайдо, а държавният секретар Майк Помпео изрази надежда, че протестите са първата стъпка към възстановяване на демокрацията във Венецуела. В същото време от Хазната предложиха смекчаване на санкциите за онези лоялни на Мадуро лица, които минат на страната на Гуайдо.

Безредиците се следят отблизо и от венецуелци в изгнание, които живеят в САЩ. Местни медии съобщават за препълнен малък венецуелски ресторант в Маями, в който могат да се видят хора със сини ленти на десните си ръце в солидарност с протестите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Паралелно съществуващите власти във Венецуела призоваха привържениците си на протест

Призив за демонстрации на свои привърженици на 1 май отправиха паралелно съществуващите власти във Венецуела. Напрежението в страната нарасна, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо обяви, че има подкрепата на армията за свалянето на Николас Мадуро...

обновено на 01.05.19 в 08:51

МВнР излезе с позиция за последните събития във Венецуела

Министерството на външните работи излезе с позиция за събитията във Венецуела от последното денонощие. България подкрепя венецуелския народ в неговия стремеж за активна гражданска позиция срещу диктатурата и насилието. Категорични сме, че трябва да..

публикувано на 01.05.19 в 02:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП се регистрира за предсрочните избори и евровота

Коалиция "БСП за България" се регистрира за предстоящите парламентарни и европейски избори и внесе 10 хиляди подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че тръгват в тази кампания, за да печелят доверие на гората. На първи май БСП ще обяви..

публикувано на 23.04.24 в 10:31

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният..

публикувано на 23.04.24 в 10:12

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за..

публикувано на 23.04.24 в 10:05
Елена Йончева

ДПС – Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Елена Йончева е номинирана за евродепутат на заседание на областния съвет на ДПС в Благоевград, потвърди за БНР председателят му Ведат Хюсеин и уточни, че тя е от гражданската квота.  Делян Пеевски отново е водач на листата за предсрочните..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

Петър Кърджилов: Иванчева и Петрова бяха "сготвени" от същата ОПГ, която се повтаря при Нотариуса и Еврото

Навършиха се 6 години от показния арест на кмета на столичния Район "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова. В Президентството са внасяни молби за помилване на Иванчева и Петрова. "Те бяха "сготвени" с пачки в..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи на коклюш

Няма новорегистрирани случаи на коклюш в Кюстендилска област и от началото на годината те остават 8.  Това сочи официалната информация на РЗИ, предоставена на областния управител инж. Александър Пандурски. Две новородени от кюстендилския кв...

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Риши Сунак

Лондон обявява допълнителни 500 млн. паунда за Украйна

Британският премиер Риши Сунак днес пътува до Полша, за да се срещне с полския премиер Доналд Туск и генералния секретар на НАТО. Той ще обещае отпускането на повече пари в подкрепа на Украйна. Обединеното кралство ще предостави допълнителни..

публикувано на 23.04.24 в 09:37