Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов: Трябва да се спре безконтролното задържане на информация за престъпления и злоупотреби

Петя Георгиева и Иван Брегов в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Таня Величкова

„Антикорупционната комисия се е превърнала в политическа бухалка за неудобните на властта. Това се установи още на ниво приемане на закона“. Това заяви пред БНР Иван Брегов от Института за пазарна икономика. В предаването „Преди всички“ той посочи, че няма как тази комисия да разследва изпълнителната власт, след като нейното ръководство се избира от най-силната парламентарна група. По думите му в закона не е разписано как да се разследва председателят или заместникът му.

„В последните 10 години се клонират едни и същи неработещи механизми, които да имат тежък политически контрол. Те да събират солидна информация за политическата класа и в момента, в който трябва да се направи важна корупционна политическа договорка, да се строи някакъв обществено значим обект или да се направи инвестиция в публичен сектор и трябва да се откраднат едни пари – тази информация бива използвана. Години наред прокуратурата работеше с предварителните проверки по този начин – събира една информация и когато някой трябва да бъде изнуден политически, това се изкарваше наяве. КПКОНПИ на този етап прави горе-долу същото – от декларираното от лицата, ако се установи несъответствие, си запазва мълчание и в удобен момент лицето бива притискано, за да извърши каквото е необходимо“.

КПКОНПИ има проблем да види редица въпроси, категоричен е Брегов и добави: „Големият въпрос е защо не ги е видяла досега. Комисията имаше правомощието и все още го има да изследва имуществото на висшите държавни чиновници. Ежегодният преглед на тези декларации досега трябваше да изведе на преден план абсолютно всички казуси по „Апартаментгейт“, обхванали както съдебната, така и изпълнителната власт, да изкара наяве редица други зависимости, които все още стоят под повърхността. Цялото обезпечение и създаване на мегаоргана имаше тази цел. Защо КПКОНПИ се активизира, след като един журналистически сайт изкара наяве тези факти от нашата действителност“.

За да заработят отново и по-добре инспекторатите, трябва да има правила, по които да се прави проверката, подчерта той и добави: „Т.нар. методология, която сега е пусната за обществено обсъждане. Вътре обаче има редица несъвършенства, които не казват как да се случат тези проверки“.

Според Петя Георгиева от ИПИ съществува риск този механизъм за оценка на корупционния риск да стане нещо формално и проформа:

„Цялата система за управление на риска трябва да е налична в една организация, съгласно законодателството. Корупционният риск е само една част от целия този процес. Проблемът с методиката, която КПКОНПИ предлага, е, че тя не е част от цялостния процес по управление на риска и съответно изисква действия от администрацията, които в повечето случаи просто са излишни или не са интегрирани в процеса на управление“.

Иван Брегов допълни, че всички процеси в администрацията и откъде се пропуква системата, са известни. По думите му обаче трябва да се създаде пътека, за да бъдат нормативно удостоверявани и ако има необходимата политическа воля, това установяване да води до резултати. Методиката не е лош инструмент, но е лошо организирана на този етап, смята той. Според него инспекторатите в администрациите не работят добре:

„Те работят с обратния знак. Ако има някой съвестен държавен чиновник, който е установил проблем и го докладва нагоре по веригата, той веднага бива отстранен или по някакъв начин заобиколен, защото ще наруши огромната корупционна среда, при която работи администрацията“.

Всяка година до 20 февруари тези инспекторати трябва да са направили анализ за предходната година: „Като се изпращат по-нагоре и като стават публични тези доклади, да се установява къде има пробойни. На този етап обаче не виждам добре посочени индикатори на корупцията, които методиката да проследява“.

Петя Георгиева не очаква съществен резултат. Оставките не са резултат от борбата с корупцията, категорична е тя.

Европейският мониторинг беше порочно употребен миналата година, смята Иван Брегов и обясни: „Последният доклад беше един политически подарък за политически коректното поведение на партньорите в ЕНП. Сега вече доверието в този механизъм е охлабено вътре в самата съдебна власт, дори в част от експертите, които изготвят доклада, защото според политическото настроение се променя неговият тон“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Обвинен, че е блъснал дете на пешеходна пътека до МВР, отива на съд Детето беше прегазено на пешеходна пътека от миналото лято. 15-годишно дете почина в София, след като..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите да се предифинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва.  Имам..

публикувано на 25.04.24 в 14:52