Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокуратурата разследва измами със средства от еврофондове

Службите проверяват офиса на Миню Стайков в Карнобат

| обновено на 02.05.19 в 18:02
Полицаи на входа на офис на Миню Стайков в Карнобат при съвместната акция на спецпрокуратурата с МВР и ДАНС.
Снимка: Даниела Костадинова

Повече от 8 часа продължи обискът в офиса на бизнесмена Миню Стайков в центъра на Карнобат. В него участваха служители на полицията и трима представители на спецпрокуратурата. Акцията се провежда дни преди да изтече максималният 8 -месечен срок за неговото задържане. Собственикът на "Винпром - Карнобат" е в ареста от 5 септември по обвинение за данъчни и акцизни престъпления.

По непотвърдени данни проверката е свързана със злоупотреби с евросредства по програмата „Млад фермер“. Съвместно с МВР и ДАНС, Специализираната прокуратура разследва измами със средства от европейски фондове. Акцията е на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. 

Според неофициална информация активизирането на спецобвинението е заради изтичащия в неделя максимално допустим от закона 8-месечен срок за постоянно задържане на алкохолния бос. Твърди се, че пред това ще му бъдат повдигнато ново обвинение, което да мотивира оставането на Стайков под стража. Утре трябва да стане ясно дали обиските днес в пет български града са били само заради действия на Миню Стайков.

Ново обвинение за злоупотреба с евросредства би дало основание на прокуратурата да аргументира продължаване на задържането му. На няколко пъти от спецобвинението се противопоставяха на пускането му на свобода въпреки появата на Миню Стайков в съдебната зала с инвалидна количка и заключенията на медицинските лица. Без ново обстоятелство, каквото би било ново обвинение, прокуратурата е длъжна по собствена инициатива да промени мярката му за неотклонение,  а ако не – по искане на защитата на Стайков  спецсъдът е длъжен да го пусне.

Преди месеци от спецпрокуратурата обявиха, че има данни, че Стайков неправомерно е ползвал пари по тази програма. Жители на Карнобат казаха, че офисът се занимава с изкупуването на земеделски земи. Това е единственият офис на бизнесмена Миню Стайков в града. 

Миню Стайков е в ареста от 5 септември 2018 година по обвинение, че е лидер на престъпна група за данъчни престъпления и акцизни престъпления. Малко след задържането му прокурор Димитър Петров каза, че в рамките на разследването са събрани данни, че той е принуждавал деца на свои служители да регистрират фирми, с които да кандидатстват за пари по програмата "Млад фермер". 

За съмнения за злоупотреби с пари по програма "Млад фермер" от прокуратата съобщиха още миналия септември. Прокурор Димитър Петров обясни, че става дума за 7 милиона лева, усвоени през фирми, нарочно регистрирани на името на децата на служители на алкохолния бос:

"Отворена е леко завесата в една друга тема, свързана с ДФ "Земеделие", при която той използва децата да регистрират себе си като еднолични търговци, които да участват по тази програма, по която се отпускат средства. Към момента сме установили към 7 млн. лв. усвоени по тази праграма и съответно, т.нар. "обратни писма", с които те обявяват, че придобитите от тях суми ще бъдат предадени на г-н Стайков".

"Самите те в разпитите казват: По указание на нашите родители регистрираме едноличния търговец, като сумите, които получим, ще бъдат предадени на г-н Стайков", каза преди 8 месеца прокурор Димитър Петров, като уточни, че въпрос на предстоящ анализ е дали и какви обвинения ще се повдигат на Стайков. 

Проверката в офиса на Миню Стайков започна в 8 часа тази сутрин. Петима са униформените полицаи, които участват в акцията, с тях има и представители на Специализираната прокуратура. От Община Карнобат са осигурили две поемни лица, които наблюдават претърсването на помещението. Чували и торби с документи изнесоха от офиса служителите на полицията. В проверката участват и трима представители на Специализираната прокуратура. Те отказаха информация по случая. С каква дейност се занимава фирмата, ето какво заявиха хората от съседните офиси: "С продажба на земя". "Проверката на полицаите е от сутринта. След осем часа". "Мисля, че фонд "Земеделие" нещо. За изкупуване на земи, такива неща". "Мисля, че е на Миню Стайков офисът, да. Преди имаше изкупуване на земи, но точно с какви неща, не мога да ви кажа". "Най-различни хора влизат. Хора, които продават земи". Проверката продължи през целия ден.

Акцията срещу евентуални злоупотреби с европари идва в разгара на скандала с къщите за гости, които са обект на проверка на прокуратурата, МВР и земеделското министерство.

Репортажа на Силвия Великова може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8 милиона лева. Нови технологии пресъздават битката при Тутракан Лентата на иновативния музей,..

публикувано на 18.04.24 в 20:15

Джон Малкович избра актьорите за "Оръжията и човекът"

Приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на актьори от Народния театър, които ще участват в спектакъла "Оръжията и човекът" по пиесата на нобеловия лауреат Бърнард Шоу. Репетициите ще започнат през октомври, а премиерата ще е месец по-късно. Постановката ще се играе на голямата сцена на Народния театър. Пиесата в 3 действия от..

публикувано на 18.04.24 в 20:09
Урсула фон дер Лайен на конференцията на ЕНП в Букурещ.

Фон дер Лайен: Задава се голяма вълна от проекти за износ на втечнен газ

От следващата година се задава голяма вълна от проекти за износ на втечнен газ, което ще доведе до значително понижение на неговите цени - това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след втория ден от заседанието на европейските лидери. Днес те обсъждаха икономически теми.  Данните показват, че голяма вълна от нови..

публикувано на 18.04.24 в 19:51

БДД е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от Главчев смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от служебния премиер Димитър Главчев смяна на министъра на външните работи в условията сложна международна обстановка. Това се посочва в становище на организацията до медиите. То гласи:  "Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от..

публикувано на 18.04.24 в 19:05

БЧК раздава хранителни пакети на над 600 000 души

Хранителни пакети за над 600 000 души, живеещи в материални лишения, се раздават в пунктовете на БЧК в цялата страна от началото на април.  Пакетите с 15 вида продукти ще бъдат раздавани до 7 юни и са осигурени по възобновената програма за храни и материално подпомагане с европейско финансиране. Право на такава помощ имат 7 групи от хора, сред които..

публикувано на 18.04.24 в 18:58