Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов предупреди, че 30 000 мигранти в Турция може да се насочат към България

Близо 130 каналджии са осъдени у нас за 2018 година, съобщи още премиерът

| обновено на 02.05.19 в 15:35
Кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“.
Снимка: БГНЕС

Близо 130 каналджии са осъдени у нас за 2018 година, съобщи премиерът Бойко Борисов на конференция, посветена на охраната на българските граници. От МВР отчетоха, че в момента единствено гръцката граница е проблемна за страната ни.
"Границите на страната ни се охраняват на сто процента и в момента няма проблем с миграционият натиск", смята премиерът Бойко Борисов.

"България е приложила трите мерки, които гарантират на всяка една държава в ЕС сигурност на външните граници. Волята, политическата, на правителствата е да се справят с този проблем, споразумението в трети страни и споразумението с Турция работи изключително добре".

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че към момента миграционната обстановка е спокойна:

"Използваме в пълна степен възможностите на Европол и обмена на информация на двустранно ниво с отделни държави за незаконно превеждане на хора през границите, за подпомагане на незаконно пребиваване в страната на граждани на трети страни. През 2018 година са осъдени 133 лица, а през първите три месеца на тази година 30 лица".

България охранява добре външните граници на Европейския съюз – изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че единственият проблем в момента за страната ни е гръцката граница, където няма заграждения, а самата граница е близо 800 километра:

"С много по-малко пари, с политическа воля на всяко едно правителство, на външна граница може да се справят държавите членки. 150 милиона за България бяха отделени на фона на милиардите, мисля, че над 20 милиарда са похарчени до този момент за миграция, не знам Бавария колко е похарчила, можете вие да ми кажете, но ние даже не сме ги усвоили и рязко се подобриха и условията на нашите гранични полицаи, моряци, техниката подменихме. Затова считам, че с много по-малко пари, които биха могли да отидат по други европейски програми – и за увеличаване на доходите, и за конкурентоспособността, и за младите хора, и по програмата "Еразъм", навсякъде би могло да отидат".

Премиерът предупреди, че 30 000 мигранти в Турция организират Поход на надеждата и може да се опитат да преминат през България по т.нар. "Балкански път", предаде БТА.

"Ние сме разтревожени от Похода на надеждата, който се организира от лагерите за мигранти в Турция", каза Борисов и посочи, че на България не ѝ е лесно. Премиерът изрази опасения, че ако мигрантите тръгнат с жени и деца към границите, "ще стане голям проблем".

Министър-председателят коментира, че около България има конфликти, които могат да предизвикат огромно напрежение – Косово и Крим. И посочи, че мигрантите в Турция са вече 4 млн. души.

"България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи, трябва да ѝ се помага", заяви премиерът Борисов. И допълни, че "няма никакъв шанс това да приключи, става по-тежко".

По време на форума вътрешният министър Младен Маринов коментира, че 80 процента са усвоени за укрепване на Гранична полиция от финансирането, осигурено от ЕС. Той посочи още, че миграционната обстановка е спокойна и предвидима, а българските власти контролират ситуацията по границите. Маринов отбеляза, че ЕС трябва да надгради европейското интегрирано управление на външните граници.

Директорът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков съобщи в доклад по време на форума, че на българско-турската граница са регистрирани 5311 опита за нелегално преминаване през 2018 г. , а за тази година опитите   са 390. По границата с Гърция е имало около 4600 опита за нелегално преминаване, а през 2019 г. те са 305, като има устойчиво повишаване. На сръбската граница опитите за нелегално преминаване през тази година са били 85.

Репортажа на Николай Христов може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Пламен Цеков: НЗОК заплаща на сляпо, купува услуга, но не пита болницата, колко ѝ струва

Забавяне на преструктуриране на болниците е заради страх в политическата класа. Защото това е драстична промяна и ще доведе до преподреждане на пазара на болничните услуги .   Това заяви в интервю пред БНР д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗОК, сега директор на болницата в Севлиево. "И ще се окаже, че много от най-добрите лечебни заведения..

публикувано на 19.04.24 в 15:33
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10