Две нови гари – Обеля и Костенец, ще бъдат изградени с европейско финансиране

Снимка: БГНЕС

Две нови гари – Обеля и Костенец, ще бъдат изградени с европейско финансиране. Това стана ясно при началото на реконструкцията на гара "Подуяне" в София. Запазването на нейния автентичен вид е е сред изискванията към изпълнителя на проекта. 

Стойността  на договора е два милиона и триста хиляди лева. Втората по големина гара в София ще бъде реконструирана в срок от 15 месеца, каза министър Росен Желязков:

"Задължението е да се запази автентичният облик на гара "Подуяне". След това ние имаме амбицията да я превърнем в обект на националното историческо наследство, а в момента е от местно значение. Затова изключително важно е да бъдат подчертани архитектурните детайли наред, разбира се, с функционалните изисквания за по-добрия комфорт на пътуващите".

Предстои реконструкцията на гарите Искър и Карнобат по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". С европейско финансиране се предвижда модернизация на 14 гарови комплекса и шест спирки, каза инженер Красимир Папукчийски, директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура":

"Предстои изграждането на две чисто нови гари. Едната на територията на София - гара Обеля, която е с директна топла връзка с Метрополитена и нова гара Костенец, която спечели проекта "Септември – Костенец", финансиран по механизма "Свързана Европа".

С национално финансиране през тази година ще бъдат обновени 25 гари.