Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ориета Капони, посланик на Венецуела: Хуан Гуайдо разполага единствено с насилие

| обновено на 04.05.19 в 11:51
Ориета Капони

„Ясно е, че във Венецуела има една малка група, която не се съобразява с правителството. Това се случва във всички страни по света - едни подкрепят управляващите, а други не са съгласни с управлението“, заяви пред БНР венецуелската посланичка у нас Ориета Капони.

„Но проблемът е, че Венецуела се превърна в изходна точка на една геополитическа война. Група от страни под ръководството на САЩ са против правителството на Николас Мадуро. И всичко това се случва, защото Венецуела има огромни богатства - не само на петрол, но на злато, полезни изкопаеми и питейна вода“, каза тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според нея идеята е ясна - САЩ искат да бъдат хегемон в Латинска Америка, а големите международни медии не разпространяват истинските новини от Венецуела и в Европа никога не се предават манифестациите, които постоянно се организират в полза на президента Мадуро.

„Медиите искат да накарат хората да мислят, че 80 процента от населението е против президента, което е точно обратното“, твърди Капони. И допълва: „Не мога да кажа нищо друго, освен че Николас Мадуро държи законовата власт в страната. Гуайдо няма войска, няма територия, няма нищо. Единственото, което има, е насилието“. 

„Във всички революционни процеси по света винаги е имало предатели. Става въпрос за малка група полковници от армията и разузнаването. Действията на тези хора винаги са провокирани от САЩ чрез долари“, коментира тя наличието на ренегати в армията.

„Тези пари, които използват САЩ, в голямата си част са на народа на Венецуела. Защото понастоящем правителството на Венецуела има 30 милиарда долара, блокирани в международни банки.

САЩ използват престъпни санкции срещу Венецуела, чрез абсолютно незаконна блокада на парите на венецуелския народ. Обвиняват правителството на Мадуро, че не иска да приеме хуманитарна помощ, но преди седмица президентът на Червения кръст имаше среща в Каракас с нашия президент. Два дни по-късно във Венецуела влезе помощ от храни и лекарства. Не отричаме, че се намираме в трудна икономическа ситуация, но тя се дължи на незаконните санкции“, подчерта Капони.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лавров и Помпейо ще обсъдят кризата във Венецуела следващата седмица

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Майк Помпейо ще обсъдят ситуацията във Венецуела на среща във Финландия. Това съобщи ТАСС, като се позова на заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков...

публикувано на 03.05.19 в 13:51

Тежки сблъсъци във Венецуела между поддръжници на опозицията и гвардейци

Тежки сблъсъци избухнаха във Венецуела между поддръжници на опозицията и гвардейци. До насилието се стигна, след като хиляди венецуелци се вслушаха в призива на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, отправен вчера, за протести по улиците: "Знам, че дадохме много..

публикувано на 02.05.19 в 10:27
Майк Помпейо

САЩ не изключват военна намеса във Венецуела

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че военни действия във Венецуела са възможни, „ако това се налага“, но Вашингтон би предпочел мирен преход, предаде Ройтерс. В телефонен разговор с Помпейо руският външен министър Сергей Лавров..

обновено на 01.05.19 в 19:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. Как е изготвен план-приемът за паралелки в 47..

публикувано на 24.04.24 в 14:44
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група  - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа..

публикувано на 24.04.24 в 14:08
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата на хазарт в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически..

публикувано на 24.04.24 в 13:47